Vanoers.nlHR SolutionsDe verplichting van een ondernemingsraad

De verplichting van een ondernemingsraad 

De verplichting van een ondernemingsraad

Telt uw organisatie meer dan 50 medewerkers? Wist u dat het dan verplicht is om een ondernemingsraad (OR) in te stellen? Werkgevers staan niet altijd te springen om een OR in te stellen, maar het hebben van een OR kan ook voordelen met zich meebrengen. Via medezeggenschap raken werknemers meer betrokken bij hun werk en uw bedrijf. Tevens bespaart het u tijd en geld, omdat u bepaalde zaken niet afzonderlijk met iedere werknemer hoeft te bespreken. Mogelijk vermoedt u dat er te weinig animo is voor het instellen van een OR. Toch bent u verplicht om hiervoor verkiezingen te organiseren indien uw bedrijf meer dan 50 medewerkers heeft.. Hoe pakt u het organiseren van deze verkiezingen of het instellen van een OR aan? Graag nemen wij u mee in onderstaand artikel.

Voorbereidingscommissie

Allereerst is het van belang een voorbereidingscommissie in te stellen. Deze commissie bestaat uit een aantal medewerkers die de OR-verkiezingen organiseert. U maakt als ondernemer samen met de voorbereidingscommissie een voorlopig OR-reglement op. In dit voorlopige regelement zijn regels opgenomen om een correct verloop van de verkiezing en een goede werkwijze van de OR te waarborgen.

OR-verkiezingen

De voorbereidingscommissie organiseert de OR-verkiezing. In het voorlopige OR-reglement staat opgenomen hoe het verkiezingsproces verloopt. Op het moment dat de verkiezing heeft plaatsgevonden maakt de voorbereidingscommissie de uitslag bekend. Vervolgens kan de directie overgaan tot het installeren van de nieuwe OR-leden. Uit hoeveel leden de OR bestaat hangt af van het aantal medewerkers in uw organisatie.

Rechten van OR

Als de OR definitief is ingesteld, beschikt het over diverse rechten. Hieronder nemen we u mee in de verschillende rechten die een OR heeft.

Instemmingsrecht

Bij het instellen, wijzigen of intrekken van personele regelingen bent u als werkgever verplicht om instemming van de OR te vragen. Voorbeelden zijn regelingen ten aanzien van werktijden, arbeidsomstandigheden en opleidingen. Wanneer de OR niet instemt met een regeling, mag u een besluit alleen uitvoeren als u hiervoor instemming krijgt van de kantonrechter.

Adviesrecht

Bij het nemen van besluiten die grote gevolgen hebben voor de organisatie dient u de OR om advies te vragen. Denk hierbij aan reorganisaties of bijvoorbeeld grote investeringen. Als de OR adviseert een besluit niet te nemen of op een andere manier, kan het besluit wel genomen worden, maar moet u de definitieve besluitvorming met één maand uitstellen. In deze maand heeft de OR tijd om beroep aan te tekenen bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam. De Ondernemingskamer kan vervolgens een oordeel geven over de redelijkheid van het besluit.

Informatierecht

Als ondernemer is het verplicht om de OR te voorzien van alle benodigde informatie. Het gaat hierbij om documenten zoals jaarrekeningen, beleidsplannen en de statuten.

Meer informatie

Heeft u vragen over de studiekostenregeling of bent u op zoek naar een sparringpartner die met u meedenkt over het instellen van een ondernemingsraad? Onze HR-specialisten staan voor u klaar. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: hrmadvies@vanoers.nl.

Neem contact op

Dewi van de Koedijk
Dewi van de Koedijk
HR-specialist

Uitgelicht nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Melanie Kaljouw
Melanie Kaljouw | Teamcoördinator HR
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!