Vanoers.nlHR SolutionsVoorkom een stuwmeer aan vakantiedagen

Voorkom een stuwmeer aan vakantiedagen 

Voorkom een stuwmeer aan vakantiedagen

Het vakantieseizoen is in aantocht. Niet iedere werknemer staat echter te popelen om vakantiedagen op te nemen. Andere werknemers nemen geen vakantiedagen op omdat de werkdruk te hoog is. Wanneer werknemers te weinig vakantiedagen opnemen, ontstaat een stuwmeer aan vakantiedagen. Dit is niet alleen slecht voor de gezondheid van werknemers (verstoring van de balans tussen werk en privé) maar ook voor de (financiële) gezondheid van de werkgever (oplopende financiële verplichting jegens de werknemer). Wat kunt u als werkgever doen om een stuwmeer aan vakantiedagen te voorkomen?

De hoofdregel

Werknemer vraagt vakantiedagen aan

De hoofdregel is dat de vakantie wordt vastgesteld overeenkomstig de wensen van de werknemer. Dit betreft zowel aaneengesloten vakantie als losse vakantiedagen. Als werkgever kunt u dit alleen wegens gewichtige redenen weigeren, bijvoorbeeld vanwege verstoring van de bedrijfsvoering.

Sturen op opnemen van vakantiedagen

Bedrijfssluiting of verplichte vakantiedagen

Van de hoofdregel (werknemer vraagt aan) kan schriftelijk worden afgeweken in de arbeidsovereenkomst of in het personeelsreglement. Hierin kan bijvoorbeeld worden opgenomen in welke periode een werknemer vakantie moet opnemen (bijv. gedurende een bedrijfssluiting) of dat u als werkgever gerechtigd bent om een aantal vakantiedagen aan te wijzen, zoals bijvoorbeeld de vrijdag na hemelvaart (dit noemen we brugdagen).

Anti oppotbeding

Om te stimuleren zoveel mogelijk vakantiedagen op te nemen kunt u bepalen dat een werknemer hooguit een aantal vakantiedagen (bijv. 10) mag meenemen naar het volgende jaar en afspreken dat de overige dagen binnen een bepaalde termijn dienen te worden opgenomen. Bij gebreke waarvan u de vakantiedagen aanwijst en/of uitbetaalt. Bij deze afspraken moet u er wel rekening mee houden dat wettelijke vakantiedagen (onder voorwaarden) niet eerder dan een half jaar na het kalenderjaar van opbouw vervallen en dat bovenwettelijke vakantiedagen pas vijf jaar na het einde van het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd, verjaren. Lees hier meer over verval van vakantiedagen.

Ziektedagen aanwijzen als vakantiedagen of beperkte opbouw bij ziekte

Als een werknemer ziek is mogen deze dagen niet aangemerkt worden als vakantiedagen. Het is echter mogelijk om schriftelijk af te spreken dat u als werkgever ziektedagen van de werknemer mag aanwijzen als bovenwettelijke vakantiedagen. Ook kunnen werkgever en werknemer afwijkende afspraken maken over de opbouw van bovenwettelijke vakantiedagen tijdens ziekte. Denk bijvoorbeeld aan de afspraak dat er alleen over de laatste zes maanden van ziekte bovenwettelijke vakantiedagen worden opgebouwd. Leg deze afspraken altijd goed vast.

Beleid werkgever

Last but not least is het belangrijk dat u als werkgever niet alleen schriftelijk afspreekt dat als regel alle vakantiedagen moeten worden opgenomen in het jaar waarin ze zijn opgebouwd. Bij voorkeur stimuleert u de werknemer (ook) actief om vakantiedagen op te nemen door hen periodiek te wijzen op hun saldo en het verval dan wel de verjaring van hun vakantiedagen. Een duidelijk registratiesysteem dat inzicht geeft in het saldo en de opbouw van vakantiedagen is daarbij onontbeerlijk. Denk bijvoorbeeld aan de inrichting van signalen in uw HRM- en salarisverwerkingssysteem. Lees meer over HR- en payrollbeheer in dit artikel.

Meer informatie

Meer weten over vakantiedagen? Of bent u benieuwd hoe we het registratiesysteem voor u kunnen inrichten? Onze specialisten van HR Solutions helpen u graag. Neem contact op via onderstaande button of per mail: hrsolutions@vanoers.nl.

Neem contact op

david van nassau
David van Nassau
Manager juridisch advies
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
david van nassau
David van Nassau
Van Oers HR Solutions

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

Als u alles goed geregeld heeft voor uw mensen, investeert u direct in de toekomst van uw bedrijf en onderneemt u met voorsprong. Dat is hoe we er bij Van Oers naar kijken. Daarom adviseren onze specialisten van HR Solutions u over alles wat te maken heeft met loonadministratie en personeelszaken, zodat u financieel en juridisch alles op orde heeft en vanuit daar kansen kunt creëren.
Meer informatie
Loonadministratie zelf doen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

David van Nassau
David van Nassau | Manager juridisch advies
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!