Vanoers.nlHR SolutionsBouwen aan duurzame inzetbaarheid

Bouwen aan duurzame inzetbaarheid 

Bouwen aan duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid wordt om verschillende redenen steeds belangrijker. Door aandacht te besteden aan het welzijn en de ontwikkeling van werknemers draagt u eraan bij dat werknemers gezond en betrokken kunnen blijven werken tot aan hun pensioen en dus duurzaam inzetbaar blijven. Het is niet alleen belangrijk voor het welzijn en de gezondheid van de werknemers zelf, maar ook voor het succes en voortbestaan van uw organisatie.

Wat is duurzame inzetbaarheid?

Het doel van duurzame inzetbaarheid is om werknemers gezond en gemotiveerd aan het werk te houden tot aan hun pensioen. Het gaat niet alleen over fysieke en mentale gezondheid van de werknemers, maar ook over het blijven investeren in kennis en vaardigheden. Daarnaast richt het zich op het ontwikkelen van een werkomgeving waarin werknemers zich gezond en veilig voelen en waarin zij de kans krijgen om te groeien.

Het belang van duurzame inzetbaarheid

Door vergrijzing van de samenleving stijgt de gemiddelde leeftijd van werknemers. Deze werknemers hebben vaak veel kennis en ervaring. Het is van belang om deze werknemers zo lang mogelijk bij uw organisatie te houden, zodat zij kennis kunnen overdragen aan volgende generaties. Daarnaast maakt de huidige druk op de arbeidsmarkt het lastig om vacatures in te vullen. Om te voorkomen dat er een tekort aan personeel ontstaat, is het belangrijk dat u huidige werknemers aan uw organisatie bindt en hen zo lang mogelijk behoudt. Dit kunt u doen door te investeren in duurzame inzetbaarheid, omdat het de productiviteit van uw werknemers verhoogt, kosten bespaart en de toekomstbestendigheid van uw organisatie verbetert.

Hoe pakt u het aan?

Als werkgever kunt u op verschillende manieren de duurzame inzetbaarheid van uw werknemers vergroten. Echter begint investeren in duurzame inzetbaarheid altijd met het aangaan van het gesprek. Alleen dan komt u te weten waar uw werknemers echt behoefte aan hebben om fit of gemotiveerd aan het werk te blijven.

Verder kan bijvoorbeeld gedacht worden aan:

  • een goed arbobeleid;
  • het stimuleren van gezond eten en voldoende beweging;
  • het bieden van flexibiliteit;
  • het investeren in trainings- / opleidingsmogelijkheden;
  • autonomie en transparantie.

Duurzame inzetbaarheid is maatwerk. Het type organisatie, de organisatiedoelstellingen en de branche waarin uw organisatie actief is spelen hierbij een rol.

Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden (MDIEU)

Ook het Ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid houdt zich bezig met duurzame inzetbaarheid. Zo is de tijdelijke ‘Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden (MDIEU)’ gepubliceerd. Deze regeling loopt van 2021 tot en met 2025.

Deze MDIEU biedt bedrijven de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor projecten die de duurzame inzetbaarheid van werknemers vergroten. De regeling biedt ook subsidie voor uitkeringen van werkgevers aan werknemers die het niet volhouden tot de AOW-leeftijd en eerder willen stoppen, bijvoorbeeld vanwege de zwaarte van het werk. U dient er wel rekening mee te houden dat voor deze regeling randvoorwaarden gelden waar u aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor subsidie.

Meer informatie

Heeft u vragen over duurzame inzetbaarheid of bent u op zoek naar een sparringpartner die met u meedenkt over dit onderwerp? Onze HR-adviseurs helpen u graag. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: hrmadvies@vanoers.nl.

Neem contact op

Michaela de Wilde
Michaëla de Wilde
HR-specialist

Uitgelicht nieuws

  • icon
Michaela de Wilde
Michaëla de Wilde

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Melanie Kaljouw
Melanie Kaljouw | Teamcoördinator HR
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!