“Het is tijd om niet alleen uw werkwijze, maar ook uw personeelsregelingen en arbeidsvoorwaarden structureel aan te gaan passen aan het nieuwe werken.”
Het hybride werken als combinatie van een aantal dagen thuiswerken en een aantal dagen op kantoor lijkt dan ook niet meer weg te denken. Maar als u Het Nieuwe werken structureel wil omarmen zijn er een groot aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Vragen die hierbij op kunnen komen: hoe vaak wil ik mijn werknemers in staat stellen thuis te werken? Welke regels wil ik hier aan verbinden? Welke mogelijkheden wil ik mijn werknemers daar toe geven?
Allereerst is het belangrijk na te denken welk doel u wilt bereiken met uw thuiswerkbeleid. Hoe voorkomt u dat een efficiënte taakuitvoering ten koste gaat van betrokkenheid en creativiteit? En hoe bewaakt u dat de positieve aspecten van thuiswerken niet ten koste gaan van betrokkenheid van medewerkers bij uw organisatie en de organisatiecultuur? Om van thuiswerken een succes te maken is het belangrijk vooraf goed na te denken welke mix tussen werken op kantoor, thuiswerken en digitaal samenwerken, het best aansluit bij de kernwaarden van uw organisatie.
Daarnaast heeft u te maken met arbeidsrechtelijke regels. Deze zorgen er bijvoorbeeld voor dat u als werkgever verantwoordelijk bent dat medewerkers thuis de beschikking hebben over een gezonde werkplek die voldoet aan de arbo-regels. Maar u zult ook uw arbo beleid en risico inventarisatie en -evaluatie (RI&E) moeten aanpassen aan de nieuwe werkwijze. En vergeet tot slot niet de OR te betrekken bij zaken die het arbobeleid (zoals thuiswerken) van uw organisatie aangaan.
Tot slot spelen ook fiscale spelregels een belangrijke rol bij de invoering van Het Nieuwe Werken. Als werkgever vraagt u zich wellicht af hoe u op fiscaal gunstige wijze kan voldoen aan uw verplichtingen terwijl uw werknemers misschien vragen om een tegemoetkoming in de extra kosten die zijn verbonden aan thuiswerken. De werkkostenregeling biedt mogelijkheden voor deze vragen maar niet alles is onbelast mogelijk; dit verschilt per thuiswerkvoorziening. Het is dan ook belangrijk goed in kaart te brengen welke voorzieningen u nu heeft, welke voorzieningen u in stand wil houden en welke voorzieningen u wenst aan te passen. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan de fiscale gevolgen van het verstrekken/beschikbaar stellen of vergoeden van een thuiswerkplek, computerapparatuur, vaste (thuiswerk)vergoeding en reiskostenvergoeding.
De arbeidsvoorwaarden van uw werknemers zijn vanuit meerdere invalshoeken te bekijken. U dient rekening te houden met de fiscale-, arbeidsrechtelijke- en organisatorische/HR-aspecten.
Wij bespreken vanuit fiscaal, arbeidsrechtelijk en organisatorisch/HR oogpunt de volgende kaders die deze vragen raken:
Heeft u vragen over het thuiswerken en regelingen die daarmee samenhangen neem dan gerust contact op met onze specialisten. Vanuit onze specifieke expertise op het vlak van organisatieadvies, HR, fiscaliteit en arbeidsrecht maar ook uit onze eigen ervaringen als bedrijf met ruim 360 medewerkers, ondersteunen wij u graag bij het uitdenken en implementeren van uw thuiswerkbeleid.