Vanoers.nlHR SolutionsTransitievergoeding aanwenden voor outplacement

Transitievergoeding aanwenden voor outplacement 

Goed werkgeverschap is altijd belangrijk, maar zeker in tijden van crisis wanneer medewerkers hun baan gaan verliezen. Ook dan moet er aandacht zijn voor de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van medewerkers. Outplacement is een verzamelterm voor de diverse manieren die er zijn om medewerkers ‘van werk naar werk’  te begeleiden. Wat zijn de mogelijkheden om, wanneer u afscheid neemt van een werknemer, de verschuldigde transitievergoeding in te zetten voor een outplacementtraject en hoe ziet zo’n traject eruit?

Bij de verschillende manieren die er zijn om uw (oud)medewerkers te helpen bij het vinden van een nieuwe baan, kunt u denken aan assessments, het selecteren van scholingstrajecten, het scannen van de arbeidsmarkt, ondersteuning bij sollicitaties, (hulp bij) het opstellen van sollicitatiebrieven en CV, netwerk-trainingen, social media trainingen, jobhunting, enzovoorts.

De werkgever mag de volledige (bruto) transitievergoeding gebruiken om outplacement en/of opleidingen in te kopen. Als de werknemer naast de outplacement begeleiding ook een opleiding wil gaan volgen dan is de beste aanpak om via outplacement vast te stellen wat voor opleiding dit zou moeten zijn.

Wanneer de transitievergoeding wordt besteedt aan een outplacementtraject of een opleiding, dan hoeft de werknemer hierover geen belasting te betalen.

Waaruit bestaat een outplacementtraject?

Verwerking van het ontslag

Ontslag krijgen heeft een grote impact op mensen. Wie voor outplacement in aanmerking komt heeft vaak een onplezierige werkervaring achter de rug. Het heeft tijd nodig om over het verlies van een baan heen te komen. Alle emoties die gepaard gaan met het verlies van een baan moeten eerst min of meer verwerkt zijn voordat er weer ruimte is om naar de toekomst te (kunnen) kijken en er weer met positieve energie aan de slag gegaan kan worden met het vinden van een nieuwe baan.

Als het ontslag eenmaal een plekje heeft gekregen kan gestart worden met de volgende fasen van het outplacementtraject.

Het leren kennen van de eigen zwakke en sterke punten

Om weer de arbeidsmarkt op te gaan is het belangrijk om inzicht te krijgen in de eigen kwaliteiten, drijfveren, wensen en mogelijkheden. Soms begeven medewerkers zich weer op de arbeidsmarkt na een jarenlang dienstverband bij de vorige werkgever en is het goed om te onderzoeken: “Wie ben ik?”, “Wat wil ik?”, “Wat kan ik?” en “Wat zijn mijn zwakke en sterke punten? Door middel van het afnemen van een ontwikkelassessment wordt er inzicht gekregen in de eigen capaciteiten en ontwikkelpunten wat vervolgens weer bijdraagt aan het vinden van een nieuwe, passende baan.

Positioneren

Veel mensen die in een outplacementtraject komen hebben al lang niet meer gesolliciteerd. Het is daarom belangrijk om hierin getraind te worden om zo de sollicitatievaardigheden te versterken. Je kunt hierbij denken aan hulp bij:

  • het maken van een modern en sterk CV;
  • het opstellen van een goede motivatiebrief;
  • het presenteren van jezelf op social media zoals LinkedIn;
  • het voeren en oefenen van sollicitatiegesprekken.

Solliciteren

    In deze fase kunnen onze HR-adviseurs medewerkers de juiste begeleiding bieden door ze optimaal voor te bereiden op een sollicitatie. Het solliciteren zal men zelf moeten doen, maar de voorbereiding op een sollicitatiegesprek, het oefenen van gesprekstechnieken, het houden van een persoonlijke “pitch”, de evaluatie van het gesprek en het geven van tips en adviezen waarop eventueel nog te verbeteren horen daar allemaal bij.

    Met deze hulp raken medewerkers weer vertrouwd met het solliciteren en worden ze geholpen sterk voor de dag te komen door zich krachtig te presenteren in een sollicitatie.

    Meer informatie

    Meer weten? Neem dan contact op met een van onze HR-adviseurs. Zij weten precies wat medewerkers nodig hebben in hun zoektocht naar een nieuwe baan en zorgen door een prettige en professionele begeleiding ervoor dat medewerkers snel weer op hun plek zitten.

    Janneke Cortenbach
    Janneke Cortenbach
    Senior HR-adviseur
    Contact
    • icon

    Oeps! We konden je formulier niet vinden.

    Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

    Altijd up-to-date blijven met Van Oers

    Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
    Schrijf u in
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Janneke Cortenbach
    Janneke Cortenbach | Senior HR-adviseur
    Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
    Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.