Vanoers.nlHR SolutionsLoon- en reiskosten doorbetalen bij ziekte

Loon- en reiskosten doorbetalen bij ziekte 

Loon- en reiskosten doorbetalen bij ziekte

Is uw werknemer ziek dan heeft u als werkgever een loondoorbetalingsverplichting. Hoe zit dat eigenlijk en waar moet u op letten? Dat leggen we uit in dit artikel.

Loondoorbetalingsverplichting bij ziekte

Eerste ziektejaar

Tijdens het eerste ziektejaar ontvangt een werknemer minimaal 70% van het loon en minimaal het minimumuurloon. Een werknemer kan recht hebben op een hogere loondoorbetaling wanneer hierover afspraken staan in de cao of de met u overeengekomen arbeidsovereenkomst. In uitzonderlijke gevallen, wanneer een werknemer ziek is ten gevolge van orgaandonatie, zwangerschap of een bevalling, heeft de werknemer recht op een ZW-uitkering van 100% van het dagloon.

Tweede ziektejaar

Tijdens het tweede ziektejaar ontvangt een werknemer minimaal 70% van het loon, maar bent u als werkgever niet langer verplicht dat aan te vullen tot het minimumuurloon. Wanneer het gezinsinkomen van een werknemer daarmee onder het sociaal minimum valt kan hij een toeslag aanvragen via het UWV.

Reiskostenvergoeding en ziekte

Veelal hebben werkgevers ook een reiskostenvergoeding toegekend aan de werknemers.  Dit kan een vaste reiskostenvergoeding zijn of een reiskostenvergoeding op declaratiebasis.

In beginsel geldt dat u, in geval van een vaste reiskostenvergoeding, deze bij arbeidsongeschiktheid fiscaal onbelast mag doorbetalen aan de arbeidsongeschikte werknemer gedurende de lopende en eerstvolgende maand tot een bedrag van maximaal € 0,23 per kilometer in 2024. Bij langdurige arbeidsongeschiktheid mag u de onbelaste vaste reiskostenvergoeding pas weer gaan betalen vanaf de eerste dag van de maand die volgt op de maand van herstel.

Indien u de werknemer een reiskostenvergoeding heeft toegekend op declaratiebasis, is de uitwerking bij arbeidsongeschiktheid eenvoudiger. In dat geval geldt dat op dagen van ziekte geen uitbetaling van reiskosten plaatsvindt.

Het is mogelijk dat in de cao of arbeidsovereenkomst (afwijkende) regelingen zijn opgenomen omtrent de vergoeding van reiskosten tijdens ziekte, waarbij bijvoorbeeld rekening is gehouden met wachtdagen. Kijk dus altijd wat hierover in de cao of arbeidsovereenkomst is afgesproken.

(Langdurig) ziekteverzuim voorkomen

Doorbetaling van loon en/of reiskosten tijdens (langdurige) arbeidsongeschiktheid kan nadelige gevolgen voor werkgever en werknemer hebben. Zorg daarom voor een goed verzuimbeleid, waaronder verzuimpreventie. Meer lezen over deze onderwerpen? Dat kan in dit artikel.

Meer informatie

Heeft u vragen over loondoorbetaling of doorbetaling van de reiskostenvergoeding? Neem dan contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: hrsolutions@vanoers.nl.

Neem contact op

Angela Veraart
Angela Veraart
Belastingadviseur
Bekijk onze openstaande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
Angela Veraart
Angela Veraart
Van Oers HR Solutions

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

Als u alles goed geregeld heeft voor uw mensen, investeert u direct in de toekomst van uw bedrijf en onderneemt u met voorsprong. Dat is hoe we er bij Van Oers naar kijken. Daarom adviseren onze specialisten van HR Solutions u over alles wat te maken heeft met loonadministratie en personeelszaken, zodat u financieel en juridisch alles op orde heeft en vanuit daar kansen kunt creëren.
Meer informatie
Loonadministratie zelf doen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Angela Veraart
Angela Veraart | Belastingadviseur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!