Vanoers.nlHR SolutionsZiekteverzuim – voorkomen is beter dan genezen

Ziekteverzuim - voorkomen is beter dan genezen 

Ziekteverzuim: voorkomen is beter dan genezen

Ziekteverzuim van medewerkers kan een grote kostenpost zijn voor u als werkgever. Naast de directe kosten van verzuim, zoals het doorbetalen van loon, kan het namelijk ook een negatieve invloed hebben op de productiviteit, continuïteit en service. Bij veel organisaties ligt de focus op de verzuimbegeleiding van de medewerkers die al ziek zijn. Toch is preventieve begeleiding om verzuim te voorkomen nog belangrijker. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Duidelijk beleid en procedure

Een duidelijk verzuimbeleid en de daarbij behorende procedures zijn belangrijk. Bij wie moeten de medewerkers zich ziekmelden en op welke manier? Door procedures schriftelijk vast te leggen, hebben medewerkers duidelijkheid over hun rechten en plichten en wordt ongelijke behandeling voorkomen.

Het gesprek preventief aangaan

Door signalen tijdig te herkennen en hierop te anticiperen kunt u verzuim voorkomen en verzuimkosten laag houden. Ga het gesprek met uw werknemer aan en bespreek het geconstateerde signaal. Een signaal kan bijvoorbeeld veel kortdurende ziektegevallen zijn, maar ook een verandering in houding op de werkvloer. Door tijdig en op een laagdrempelige manier in te grijpen kan mogelijk worden voorkomen dat medewerkers voor langere tijd uitvallen.

Het verhogen van de verzuimdrempel

Het is daarnaast goed om ziekmelden niet te makkelijk te maken, om zo onnodige ziekmeldingen te voorkomen. Leg vast dat medewerkers zich telefonisch ziek dienen te melden en dat een andere manier van ziekmelden niet volstaat. De drempel om de leidinggevende de bellen is hoger dan bijvoorbeeld het sturen van een berichtje.

Tijdens het telefonische gesprek mag de leidinggevende bepaalde vragen stellen over de ziekmelding. Wij raden aan gebruik te maken van het volgende, zodat u een volledig beeld heeft van de situatie:

  • indien van toepassing het telefoonnummer en (verpleeg)adres;
  • de vermoedelijke duur van het verzuim;
  • de lopende afspraken en werkzaamheden;
  • of de medewerker onder een van de vangnetbepalingen van de Ziektewet valt (maar u mag niet vragen onder welk vangnetbepaling hij/zij valt);
  • of de ziekte verband houdt met een arbeidsongeval;
  • of er sprake is van een verkeersongeval met regresmogelijkheid.

Op 18 april 2024 wordt er op onze vestiging in Etten-Leur een kosteloze cursus gegeven over ziekte en re-integratie. Tijdens deze cursus wordt er verder ingegaan op de preventie van verzuim, het verzuimbeleid, de financiële aspecten van verzuim en de wet verbetering poortwachter. Interessant? Schrijf u snel in via onderstaande button.

Aanmelden

Wilt u meer weten?

Direct een vraag naar aanleiding van dit artikel of benieuwd naar de mogelijkheden? Onze HR-specialisten helpen u graag! Neem contact met ons op per email: hrsolutions@vanoers.nl of via onderstaande button.

Neem contact op

Dewi van de Koedijk
Dewi van de Koedijk
HR-specialist
Van Oers HR Solutions

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

Als u alles goed geregeld heeft voor uw mensen, investeert u direct in de toekomst van uw bedrijf en onderneemt u met voorsprong. Dat is hoe we er bij Van Oers naar kijken. Daarom adviseren onze specialisten van HR Solutions u over alles wat te maken heeft met loonadministratie en personeelszaken, zodat u financieel en juridisch alles op orde heeft en vanuit daar kansen kunt creëren.
Meer informatie
Loonadministratie zelf doen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kim Heinen
Kim Heinen | Manager HR Solutions
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!