Wat zijn de gevolgen voor uw onderneming?
De verhoging van het wettelijk minimumloon heeft uiteraard positieve effecten voor de werknemers die het minimumloon verdienen. Voor werkgevers kan dit een grote impact hebben. Wanneer uw onderneming werknemers ingeschaald heeft in de laagste loonschalen, moeten deze salarissen verhoogd worden om te voldoen aan de nieuwe wettelijke eisen. Dit zal direct leiden tot een verhoging van de loonkosten, die de werkgever moet opbrengen.
Daarnaast kan de verhoging van het minimumloon een domino-effect teweegbrengen. Werknemers die net boven het minimumloon verdienen, kunnen zich benadeeld voelen als hun salaris (bijna) gelijk wordt aan het minimumloon. Zij kunnen hierdoor hun motivatie verliezen en/of minder tevreden zijn. Ondernemingen zullen dus mogelijk hun beloningsstructuur moeten herzien om ervoor te zorgen dat er een logische en eerlijke verhouding blijft bestaan tussen de loonschalen. Dit kan betekenen dat ook de hogere salarisschalen aangepast moeten worden om de interne gelijkheid te waarborgen.
Een stijging van het minimumloon heeft ook invloed op de secundaire arbeidsvoorwaarden zoals bonussen, pensioenregelingen en andere voordelen voor de werknemer. De secundaire arbeidsvoorwaarden mogen dus niet vergeten worden wanneer de beloningsstructuur onder de loep genomen wordt.
Welke acties kunt u ondernemen?
Als werkgever is het van belang om proactief actie te ondernemen op de stijging van het minimumloon. Enkele overwegingen waar u aan kunt denken zijn:
- Analyseren en herzien van beloningsstructuur: Voer een analyse uit van de huidige beloningsstructuur en inventariseer waar aanpassingen nodig zijn. Valt uw onderneming onder een CAO? Dan zijn de nieuwe salarisschalen wellicht al opnieuw voor u bepaald of geven ze u alvast een goede richtlijn waarmee u verder kunt.
- Communicatie: Wees open en transparant over de veranderingen in de beloningsstructuur. Communiceer duidelijk richting werknemers over de stappen die de onderneming zet om de gelijkheid te waarborgen. Door duidelijk te communiceren over de stappen, bouw je vertrouwen op en voorkom je dat er onrust ontstaat op de werkvloer.
- Evaluatie van secundaire arbeidsvoorwaarden: Kijk ook naar de secundaire arbeidsvoorwaarden en overweeg of deze moeten worden herzien. Dit kan helpen om de algehele tevredenheid van werknemers te verhogen, maar ook om concurrerend te blijven in de arbeidsmarkt.
Doordat het wettelijk minimumloon elk half jaar wordt verhoogd, is het van belang om de situatie te blijven monitoren. De arbeidsmarkt en wetgeving blijven continu veranderen waardoor het belangrijk is om daarop te blijven sturen. Blijf als werkgever ook bereid om aanpassingen door te voeren indien dit nodig is.
Meer informatie
Meer weten over marktconform belonen of advies over het aanpassingen van primaire of secundaire arbeidsvoorwaarden? Neem dan contact op met een HR–specialist via onderstaande button of per mail: hrsolutions@vanoers.nl.
Algemeen - Contact
Neem contact op met Van Oers
Vul hier uw gegevens in en wij nemen binnen 2 werkdagen contact met u op!