Vanoers.nlCorporate FinanceDe basis ingrediënten voor een succesvolle Buy and Build strategie

De basis ingrediënten voor een succesvolle Buy and Build strategie 

Bouwstenen

Het geheim achter een geslaagde Buy and build strategie en de doorslaggevende factoren voor een succesvolle integratie

Van Oers Corporate Finance adviseert een Buy and build strategie aan ondernemers die een onderneming met een schaalbaar businessmodel hebben. Hiermee wordt bedoeld dat extra schaalgrootte voor deze onderneming bovengemiddeld voordelig uitpakt. Bijvoorbeeld omdat cross-selling dan mogelijk wordt, wat tot een snelle(re) omzetgroei leidt. Een ander voordeel kan zijn dat zo’n bedrijf een bepaalde technologie met een grotere schaal sneller kan uitrollen. Of dat er andere mogelijkheden ontstaan om kosten te besparen. Buy and build is dan een middel om de onderneming sneller van deze voordelen te kunnen laten profiteren, en daardoor een betere en meer succesvolle onderneming te worden. In de beginfase dient met name het groeikapitaal van de participatiemaatschappij als hulpmiddel om de aankopen te financieren. Vervolgens wordt de kennis en expertise van de participatiemaatschappij rondom het concretiseren van de visie en het bouwen van een grotere organisatie vaak als zeer waardevol ervaren. Zeker op het moment dat de organisatie de in de toekomst verwachte schaalgrootte gaat bereiken die tot op heden nog niet is gerealiseerd.

De basis ingrediënten

Er moet om te beginnen sprake zijn van een onderneming met een duidelijke strategie, met daarin een expliciete rol voor Buy and build om de onderneming naar een hoger niveau te brengen. Ook moet er een duidelijke visie zijn op het doen van overnames en op de aanpak om die overname goed te integreren. Ten tweede moet er een sterk en gemotiveerd management aan het roer staan om deze strategie succesvol uit te kunnen voeren. Een derde belangrijke basis ingrediënt is, zoals eerder al werd genoemd, een schaalbaar businessmodel. Afhankelijk van de omvang van de branche kan het internationaal uitrollen hiervan een belangrijke randvoorwaarde zijn. Een vierde ingrediënt is dat de onderneming actief moet zijn in een gefragmenteerde industrie met voldoende beschikbaarheid aan mogelijke overnamekandidaten. En tot slot heeft de onderneming bij voorkeur al ervaring met overnames en de succesvolle integratie hiervan. Met name dat laatste kan het verschil uitmaken of een acquisitie een waardevolle toevoeging is of niet.

Investeren in het  management

Vanaf het eerste uur is de klik tussen de participatiemaatschappij en het management cruciaal. De participatiemaatschappij investeert namelijk óók in het management van die onderneming. Zij moeten dus het geloof hebben dat het management de gepresenteerde strategie succesvol kan uitrollen. Het is dus strategie én management. Natuurlijk kan het zo zijn dat een deel van het zittende management gedurende de looptijd van een investering niet meer de ideale samenstelling heeft die op dat moment bij de onderneming past. Het komt maar zelden voor dat starters een bedrijf óók goed kunnen managen als het plots EUR 50 tot EUR 100 miljoen omzet heeft. Daarnaast kan een MT-lid om persoonlijke en niet-zakelijke redenen vervroegd de toekomstrit verlaten. Helaas is de persoonlijke gezondheid hier soms ook de oorzaak van. Dus een participatiemaatschappij bouwt op het management, maar zijn er samen met hen scherp op dat hun chemie met de onderneming blijft werken.

  • icon

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alexander den Boer
Alexander den Boer | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.
Neem contact op phone Terugbelverzoek