Juridische aandachtspunten en fiscale gevolgen
Bij een loonbeslag is er altijd sprake van een beslagvrije voet, dit is het bedrag dat de werknemer zelf mag houden. Het deel van het inkomen dat hoger is dan de beslagvrije voet valt onder het beslag. Dit geldt ook voor het vakantiegeld. Is het inkomen hoger dan de beslagvrije voet, dan wordt er maandelijks afgedragen aan de deurwaarder. In de maand mei wordt dan ook het volledige vakantiegeld afgedragen. Dit is ook zo als pas op 1 april beslag is gelegd. Ook dan valt het hele vakantiegeld onder het beslag.
Sinds 2021 kennen we binnen de beslaglegging de 5%-regel. Als de uitkomst van de berekening van de beslagvrije voet hoger is dan 95 procent van het inkomen inclusief vakantietoeslag, wordt de beslagvrije voet gesteld op 95 procent van dat inkomen. Er is dus altijd minimaal 5 procent van het inkomen beschikbaar voor beslag of verrekenen.
Het is ook van belang om rekening te houden met het arrest van de Hoge Raad uit 2014 over beslag en vakantiegeld. De Hoge Raad heeft in dit arrest bepaald dat de jaarlijkse uitbetaling van het vakantiegeld geheel voor beslag vatbaar is indien het maandelijkse inkomen in de maanden waarin het vakantiegeld werd opgebouwd, steeds boven de beslagvrije voet uitkwam.
Als het maandelijkse inkomen in die maanden beneden de beslagvrije voet is gebleven, is het vakantiegeld slechts voor beslag vatbaar voor zover het als maandelijkse aanspraak tezamen met het daadwerkelijk in die maanden genoten inkomen zou zijn uitgekomen boven de beslagvrije voet in die maanden, telkens per maand beoordeeld.
Meer informatie
Iedere werkgever en situatie is uniek, meer informatie nodig? Neem dan contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen door te mailen naar hrsolutions@vanoers.nl of via onderstaande button.
Algemeen - Contact
Neem contact op met Van Oers
Vul hier uw gegevens in en wij nemen binnen 2 werkdagen contact met u op!
Bron: Schuldinfo.nl