Vanoers.nlHR SolutionsTips om stress op de werkvloer te verminderen

Tips om stress op de werkvloer te verminderen  

Tips om stress op de werkvloer te verminderen

Elke werknemer ervaart wel eens stress op het werk. Zolang stress niet te lang aanhoudt, hoeft stress geen probleem te vormen. Een gezonde dosis spanning kan namelijk helpen om goed te functioneren. Echter kan te veel spanning op den duur leiden tot fysieke en emotionele klachten met eventueel uitval als gevolg. Een langdurig zieke medewerker kost een organisatie niet alleen veel geld, maar creëert ook extra werkdruk bij collega’s. Wat veroorzaakt stress op de werkvloer en hoe voorkomt u als werkgever dat de stress bij medewerkers zo hoog oploopt dat het leidt tot verzuim? Wij praten u in dit artikel graag bij.

Oorzaken van stress

Stress op de werkvloer kan verschillende oorzaken hebben. Een veelgenoemde en voorkomende oorzaak van stress op de werkvloer is een te hoge werkdruk. Vooral in deze tijden waarin veel ondernemers kampen met een personeelstekort kan een toename van de werkdruk bij het zittende personeel leiden tot meer werkstress. Daarnaast kunnen bepaalde werkomstandigheden, zoals conflicten op het werk, onduidelijkheid over verantwoordelijkheden, te veel of te weinig autonomie en het gebrek aan waardering of ontwikkelmogelijkheden bijdragen aan een verhoogd stressniveau bij medewerkers.

Vaak is stress niet alleen het gevolg van werk(omstandigheden), maar een gevolg van een combinatie van factoren op zowel werk- als privégebied. Denk hierbij aan een medewerker die een baan moet combineren met de zorg voor jonge kinderen of hulpbehoevende ouders. Ook een druk sociaal leven, een slechte gezondheid, problemen in de privésfeer (bijvoorbeeld op financieel vlak) of bepaalde persoonlijkheidstrekken (de lat te hoog leggen) kunnen leiden tot meer stress bij medewerkers.

Tips om stress te verminderen

Het is belangrijk om aanhoudende hoge stressniveaus op de werkvloer zoveel mogelijk te voorkomen, dan wel te verminderen. Maar hoe kunt u er als werkgever voor zorgen dat de emmer bij medewerkers niet overloopt? Wij geven u tien inspirerende tips om stress op de werkvloer te verminderen.

  1. Herken signalen en check regelmatig in met medewerkers. Wees alert op signalen die een belangrijke indicator kunnen zijn voor werkstress. Denk hierbij aan hoge verzuimcijfers, veel overwerk, confrontaties met collega’s, terugtrekkend sociaal gedrag of er slechter uitzien. Haal werkstress uit de taboesfeer en vraag medewerkers actief hoe het met hen en het werk gaat.
  2. Verminder werkstressoren en versterk energiebronnen. Door in kaart te brengen wat medewerkers energie geeft en wat energie kost of stress oplevert, kan gericht worden gewerkt aan het verhogen van het energieniveau van medewerkers.
  3. Geef complimenten en vier successen. Werknemers die voldoende steun ervaren van hun leidinggevende of team hebben over het algemeen minder stressklachten. Door als werkgever regelmatig een schouderklopje uit te delen en successen samen met het team te vieren, zorgt u ervoor dat medewerkers voldoende erkenning krijgen voor hun werk.
  4. Maak duidelijke afspraken binnen het team. Het is belangrijk dat medewerkers weten wat van hen wordt verwacht. Door van tevoren duidelijke afspraken te maken over onder meer de kwaliteitseisen van het werk, het maken van overuren of de bereikbaarheid van medewerkers in hun vrije tijd, kan de werkdruk bij medewerkers worden verlaagd.
  5. Laat medewerkers elkaar ondersteunen. Werk met een buddysysteem waarin medewerkers elkaar kunnen ondersteunen of organiseer informele activiteiten waarbij medewerkers hun ervaringen met elkaar kunnen delen.
  6. Biedt coaching en training aan. Door aandacht te besteden aan de ontwikkeling van medewerkers door het bieden van training en coaching, zijn medewerkers beter in staat om aan de gestelde werkeisen te voldoen. Daarnaast kunnen training en coaching op het gebied van stressreductie en timemanagement medewerkers leren om beter met hun energie en tijd om te gaan.
  7. Benadruk het belang van ontspanning. Geef medewerkers de ruimte om het werk los te laten en benadruk het belang van ontspanning. Stimuleer werknemers bijvoorbeeld om een wandeling te maken tijdens de lunch en ondersteun de werk-privébalans van medewerkers door open te staan voor flexibele werktijden.
  8. Zorg voor een goede werkomgeving en hulpmiddelen. Maak de werkomgeving aantrekkelijk door onder andere te zorgen voor comfortabele werkplekken, goede lichtinval en een ruimte om te ontspannen. Voorkom bovendien fysieke belasting door de juiste hulp- en beschermingsmiddelen te bieden.
  9. Betrek medewerkers bij het personeelsbeleid. Door medewerkers te betrekken bij het personeelsbeleid kan gezamenlijk worden gewerkt aan een werkomgeving die aansluit bij de wensen en behoeften van de medewerkers.
  10. Leer en evalueer. Leer van burn-out gevallen in het verleden en geef (werk)stress een vaste plek op de HR-agenda, zodat stress in de toekomst op tijd gesignaleerd en verminderd kan worden.

Meer informatie

Heeft u vragen over dit artikel of bent u op zoek naar een sparringpartner die met u meedenkt over het voorkomen en verminderen van stress op de werkvloer en u ondersteunt bij het opstellen van een passend personeelsbeleid? Onze HR-adviseurs helpen u graag. U kunt contact opnemen met onze HR-adviseurs via hrmadvies@vanoers.nl of via de onderstaande button.

Neem contact op

Melanie Kaljouw
Melanie Kaljouw
Teamcoördinator HR

Uitgelicht nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Melanie Kaljouw
Melanie Kaljouw | Teamcoördinator HR
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!