Lees hier alles over de ontwikkelingen rondom Prinsjesdag en het Belastingplan

Vanoers.nlLoonadviesBelangrijkste wijzigingen arbeidsrecht per 1 januari 2022

Belangrijkste wijzigingen arbeidsrecht per 1 januari 2022 

Wijzigingen arbeidsrecht 1 januari 2022

Wat verandert er in het arbeidsrecht in 2022? Waar moet u als werkgever rekening mee houden? Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste wetswijzigingen per 1 januari 2022 en overige (verwachte) wetswijzigingen in 2022.

  Verbod rookruimtes op de werkvloer

  Vanaf 1 januari 2022 zijn rookruimtes verboden op de werkvloer. Dit verbod gaat gelden voor alle ruimtes, gebouwen en inrichtingen waar een werknemer zijn werkzaamheden verricht of dient te verrichten. Werkgevers zijn verplicht om dit verbod ‘in te stellen, aan te duiden en te handhaven’. Praktisch betekent dit dat werkgevers hiervoor kenbaar beleid moeten hebben en dit ook moeten communiceren naar het personeel. Bedrijfsvoertuigen zijn ook werkruimten waarvoor het verbod geldt (denk aan vrachtauto’s). Dit is anders als het voertuig eigendom is van de werknemer en er geen collega’s meerijden. Dan is het de eigen keuze van de werknemer om te roken en dit is wettelijk toegestaan.

  De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) houdt toezicht op de handhaving van dit rookverbod en kan bij overtreding een bestuurlijke boete van minimaal € 600 en maximaal € 4.500 (in geval van recidive) opleggen aan de werkgever. Werknemers kunnen niet beboet worden.

  Verkorting loondoorbetalingsperiode bij ziekte AOW-gerechtigde werknemers

  De loondoorbetalingsperiode bij ziekte van AOW-gerechtigde werknemers wordt zeer waarschijnlijk vanaf 1 januari 2022 verkort van 13 naar 6 weken. Hiermee komt de overgangsmaatregel te vervallen. De verwachte verdringing door AOW-gerechtigde werknemers op de arbeidsmarkt is niet uitgekomen. Let wel: het daadwerkelijke besluit hiertoe moet nog worden gepubliceerd in de Staatscourant, hetgeen wij in de gaten houden. Tot die tijd doet u er goed aan om de website van het UWV dan wel de Rijksoverheid in de gaten te houden.

  Herziening WW-premie bij meer dan 30% overwerk

  Vanaf 2022 moeten werkgevers weer rekening houden met een mogelijke herziening van de lage WW-premie bij meer dan 30% overwerk. Deze herzieningsgrond was voor 2020 en 2021 tijdelijk opgeschort wegens COVID-19  omdat in veel sectoren (zoals de zorg) extra overwerk nodig was. Het kabinet heeft niet aangegeven deze opschorting te verlengen, zodat deze herzieningsgrond vanaf 1 januari 2022 weer in werking treedt.

  Sinds de invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) op 1 januari 2020 betalen werkgevers een lage WW-premie voor vaste contracten en een hoge WW-premie voor flexibele contracten. Indien echter blijkt dat vaste werknemers meer dan 30% hebben overgewerkt (meer specifiek: indien het loon over de verloonde uren, het loon over de contracturen met 30% overstijgt), moeten werkgevers alsnog met terugwerkende kracht de hoge WW-premie betalen. Let wel, werknemers met een gemiddelde arbeidsomvang van 35 uur per week of meer zijn hiervan uitgezonderd.

  Betaald ouderschapsverlof

  Vanaf 2 augustus 2022 krijgen werknemers recht op een ouderschapsverlofuitkering (dus betaald verlof) gedurende 9 weken bij opname van ouderschapsverlof. Ze krijgen dan 50 procent van hun dagloon doorbetaald tot 50 procent van het maximumdagloon. Het betaalde ouderschapsverlof moet in het eerste levensjaar van het kind worden opgenomen; daarna kan dat niet meer. De overige 17 weken verlof van de in totaal 26 weken ouderschapsverlof blijven onbetaald en kunnen tot de 8e verjaardag van het kind worden opgenomen.

  Transitievergoeding

  De maximale transitievergoeding gaat met € 2.000 omhoog van € 84.000 naar € 86.000. De wijze van berekening blijft overigens hetzelfde.

  Compensatie transitievergoeding kleine werkgevers bij staking wegens ziekte

  Sinds 2021 hebben kleine werkgevers die hun onderneming stoppen vanwege ofwel pensionering of overlijden van de eigenaar, recht op compensatie van de betaalde transitievergoeding. De mogelijkheid tot compensatie bij bedrijfsbeëindiging vanwege ziekte van de werkgever heeft vertraging opgelopen en zal naar alle waarschijnlijkheid op zijn vroegst in werking treden na de zomer 2022.

  Hulp nodig?

  Meer weten? Spar eens met één van onze arbeidsrechtjuristen! Zij zijn bereikbaar via 076-5025700 of loonadvies@vanoers.nl.

  Neem contact op

  • icon
  Foto Suzy Buijzen
  Suzy Buijzen
  david van nassau
  David van Nassau

  Van Oers Loonadvies
  Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

  Van Oers Loonadvies

  Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

  Van Oers Loonadvies neemt deze verantwoordelijkheid graag van u over. Wij geven u graag advies op maat en bieden ondersteuning. Bijvoorbeeld op het gebied van loonadvies, salarisadministratie, arbeidsrecht, loonbelasting en sociale zekerheid.
  Meer informatie
  Loonadministratie zelf doen

  Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

  Suzy Buijzen
  Suzy Buijzen | Senior jurist
  Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
  Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!