Lees hier alles over de ontwikkelingen rondom Prinsjesdag en het Belastingplan

Vanoers.nlLoonadviesCoronavirus en versoepeling NOW-regeling

Coronavirus en versoepeling NOW-regeling 

Coronavirus en Versoepeling toepassing NOW-regeling bij concerns

Om de werkgelegenheid te beschermen wijzigt minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de concernbepaling in de NOW-regeling. Werkmaatschappijen die door de Coronacrisis meer dan twintig procent omzetverlies hebben maar behoren tot een concern dat niet aan die voorwaarde voldoet, mogen toch de NOW aanvragen. Aan deze mogelijkheid worden echter wel extra voorwaarden verbonden.

Tegemoetkoming in de loonkosten

De NOW-regeling beoogt ondernemingen die onder de huidige bijzondere omstandigheden te maken hebben met een omzetverlies van meer dan 20% een tegemoetkoming in de loonkosten te geven op basis waarvan zij gedurende de maanden maart, april en mei zo veel mogelijk de salarissen van hun werknemers kunnen doorbetalen.

Op concern niveau

Hoofdregel is dat bij een grotere samenstelling van rechtspersonen of natuurlijke personen, zoals een concern, de omzetdaling van de gehele groep de basis is.

Als een werkmaatschappij van een concern meer dan 20% omzetdaling lijdt, maar de andere werkmaatschappijen van het concern niet, dan hoeft er op concernniveau geen sprake te zijn van 20% omzetdaling. Omdat individuele werkmaatschappijen van een concern in dat geval geen beroep op de regeling kunnen doen, kan dit  ertoe leiden dat de individuele werkmaatschappij toch overgaat tot ontslag. Dit is in strijd met het doel van de NOW-regeling, namelijk behoud van werkgelegenheid.

Op individueel niveau

In afwijking van de hoofdregel wordt het mogelijk gemaakt dat individuele werkmaatschappijen van een concern om subsidie voor hun loonkosten vragen op basis van de omzetdaling van de werkmaatschappij (i.p.v. het concern) als bij het concern sprake is van minder dan 20% omzetdaling. Let wel: de hoofdregel blijft gehandhaafd, dat wil zegen dat voor concerns die een omzetdaling van ten minste 20% hebben, geldt dat zij gewoon gebruik kunnen maken van de NOW-regeling.

Voorwaarden

Voorwaarden om in aanmerking te komen voor de versoepelde NOW-regeling zijn:

  1. De werkmaatschappij moet een eigen rechtspersoonlijkheid hebben. Onderdelen van rechtspersonen, zoals een vestiging, een afdeling of een business unit komen niet in aanmerking.
  2. Geen dividend of bonussen uitkeren en geen eigen aandelen kopen tot aan en inclusief de datum van de aandeelhoudersvergadering waarin de jaarrekening over 2020 wordt vastgesteld.
  3. De werkmaatschappij (de werkgever) moet met de ‘belanghebbende verenigingen van werknemers’ een akkoord hebben over werkbehoud. Voor een werkgever met 20 of meer werknemers betekent dit met de vakbonden. Voor de werkgever met minder dan 20 werknemers: met een vertegenwoordiging van werknemers.
  4. Er is geen personeels-BV binnen het concern.
  5. Concerns met personeel-BV’s moeten altijd uitgaan van omzetdaling op concernniveau. Op dat niveau komen de omzet(daling) en de inzet van het personeel immers samen. Op het niveau van werkmaatschappijen van deze concerns is deze koppeling afwezig. De loonsom zit bij de personeels-bv en de omzet zit bij de andere werkmaatschappijen.

Extra eisen

Om oneigenlijk gebruik van de versoepelde NOW-regeling te voorkomen zullen er extra eisen worden gesteld aan de NOW-regeling die door de accountant worden getoetst. Deze eisen zullen verder uitgewerkt worden in standaarden van accountants maar hebben de bedoeling te voorkomen dat werkmaatschappijen gaan schuiven met personeel en/of omzet om de subsidie te maximaliseren.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag verder.

david van nassau
David van Nassau
Manager juridisch advies
Contact
  • icon
david van nassau
David van Nassau

Van Oers Loonadvies
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

david van nassau
David van Nassau | Manager juridisch advies
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.
Neem contact op phone Terugbelverzoek