Vanoers.nlHR SolutionsHet belang van functioneringsgesprekken

Het belang van functioneringsgesprekken 

We zijn al weer op de helft van het jaar 2021. Voor veel bedrijven is dit de tijd waarin gesprekken over het functioneren met de medewerkers gevoerd worden. Het houden van deze gesprekken is een veelbesproken en soms ook ‘beladen’ onderwerp, wat er onder andere voor heeft gezorgd dat de functioneringsgesprekken in veel organisaties een andere naam hebben gekregen of zelfs helemaal zijn afgeschaft. Ongeacht of het een gesprek is wat jaarlijks gepland wordt of dat het gesprek meer vorm-vrij is, is het belangrijk om periodiek een 1-op-1 gesprek te voeren met uw medewerkers.

Wat is een functioneringsgesprek?

Tijdens een functioneringsgesprek wordt het functioneren van een medewerker besproken, waarbij sprake is van een dialoog: zowel de medewerker als de leidinggevende hebben inbreng.

Waarom is het belangrijk om dit écht te doen?

Uw medewerkers zijn het menselijk kapitaal van uw onderneming en spelen een belangrijke rol. Het voeren van functioneringsgesprekken is om meerdere redenen van belang:

  1. U verkrijgt inzicht in het functioneren van uw medewerker.
  2. Het vergroot de mogelijkheid om te sturen: u kunt gedurende het jaar waar nodig bijsturen/handelen naar aanleiding van dit inzicht.
  3. Het draagt bij aan de ontwikkeling van een medewerker.
  4. Dit moment biedt uw medewerker de gelegenheid om zijn/haar kant toe te lichten en eventuele punten bespreekbaar te maken.

Tot slot draagt het voeren van functioneringsgesprekken bij aan het werkgeluk van uw medewerkers: medewerkers die gelukkig zijn, zijn gemotiveerd, werken hard, zijn minder vaak ziek en zijn uiteindelijk het meest waardevol voor uw onderneming.

Waar moet u op letten bij een functioneringsgesprek?

Het is een tweegesprek, dus zorg ervoor dat gesprekspunten vanuit beide kanten ingebracht kunnen worden. Informeer de medewerker hierover van tevoren, zodat deze zich indien gewenst voor kan bereiden. Voor de voorbereiding kunt u gebruik maken van een format.

Verder is het vooral belangrijk om het doel van het gesprek vooraf helder te hebben en concrete vervolgafspraken/-acties te koppelen aan het gesprek. Deel de bevindingen van het gesprek en de afspraken/actiepunten naderhand met de medewerker, zodat deze hier goed van op de hoogte is.

Inhoud functioneringsgesprek

Tijdens het gesprek kunnen bijvoorbeeld de volgende onderwerpen besproken worden:

  • het uitvoeren van de functie;
  • de samenwerking met collega’s;
  • persoonlijke ontwikkeling van de medewerker;
  • de loopbaan/ambities;
  • de werksfeer;
  • ideeën voor verbetering;
  • evaluatie naar aanleiding van een eerder functioneringsgesprek: wat is de status van de eerder gemaakte afspraken, wat is er met de actiepunten gedaan;
  • eventuele problemen die zijn ontstaan;
  • het maken van (nieuwe) afspraken.

Hulp nodig bij het voeren van functioneringsgesprekken?

Wilt u beginnen met het voeren van functioneringsgesprekken of wilt u de gesprekken anders gaan inrichten? Kijk dan goed wat er bij uw organisatie en bij de organisatiecultuur past.

Ondersteuning nodig bij het invoeren of aanpassen van gesprekken of misschien wel bij de voorbereiding of het voeren van de gesprekken zelf? Neem dan contact op met een van onze HR adviseurs Valerie Volkers (V.Volkers@vanoers.nl) of Melanie Kaljouw (M.Kaljouw@vanoers.nl). Zij helpen u graag verder.

Valerie Volkers
Valerie Volkers
Senior HR-specialist

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Valerie Volkers
Valerie Volkers | Senior HR-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!