Vanoers.nlHR SolutionsZijn er binnen uw organisatie vrijwilligers actief?

Zijn er binnen uw organisatie vrijwilligers actief? 

Elkaar een boks geven

Vele organisaties in Nederland zetten zich in voor een beter milieu, minderbedeelden, cultuur, sport, et cetera. Voor al dit goede werk maken zij voornamelijk gebruik van mensen die dit vrijwillig doen. Om hen te bedanken voor hun inzet krijgen zij van de organisatie vaak een vergoeding voor de gemaakte kosten en/of een kleine beloning. Wilt u weten of de beloning die uw organisatie geeft belast is of niet, leest u dan verder!

Of de vergoedingen of verstrekkingen aan uw vrijwilligers onbelast zijn, hangt af van de hoogte daarvan en of uw organisatie aan bepaalde voorwaarden voldoet. Uw organisatie voldoet aan de voorwaarden als zij:

  • geen vennootschapsbelasting hoeft te betalen;
  • een sportorganisatie is; óf
  • een algemeen nut beogende instelling (anbi) is.

De vergoeding en/of beloning aan een vrijwilliger mag niet hoger zijn dan (normbedragen 2019):

  • € 1.700 per jaar (was tot vorig jaar € 1.500);
  • € 170 per maand (was tot vorig jaar € 150); én
  • € 5 per uur (was tot vorig jaar € 4,50) of € 2,50 als de vrijwilliger jonger is dan 22 jaar

Het gaat bij de vrijwilligersregeling niet alleen om vergoedingen of beloningen in geld, maar ook wat u aan hen in natura verstrekt. Verder moet u op of beneden alle bedragen blijven. U mag bijvoorbeeld niet in een bepaalde maand € 200 geven, maar over het hele jaar slechts € 1.000. Wanneer u toch méér vergoedt of verstrekt dan (een van) de normbedragen dan hoeft dat nog niet te betekenen dat de vergoeding of beloning belast is. Als deze in redelijkheid alleen bedoeld is als kostenvergoeding, dan hoeft de vrijwilliger er geen belasting over te betalen. Vaak zult u dan een Opgaaf uitbetaalde bedragen aan derden (IB47) moeten doen. U ziet dat u vanaf dit jaar meer aan uw vrijwilligers mag geven dan vorig jaar. Dit is het uitgelezen moment om naar uw eigen vrijwilligersvergoeding te (laten) kijken. U kunt hiervoor, maar ook voor andere vragen over het belonen van vrijwilligers contact opnemen met één van onze adviseurs.

  • icon

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

kim verhoeven-heinen
Kim Heinen | Manager Loonadvies
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.