Vanoers.nlHR SolutionsWerknemer na jarenlange arbeidsongeschiktheid hersteld. Dan ook recht op loon?

Werknemer na jarenlange arbeidsongeschiktheid hersteld. Dan ook recht op loon? 

arm in het gips

Een monteur valt op 10 juni 2014 uit voor zijn werk en blijft de volledige wachttijd voor de WIA ziek. Hij vraagt een WIA-uitkering aan, maar die wordt afgewezen omdat hij 21% arbeidsongeschikt wordt geacht. De verzekeringsarts oordeelt dat terugkeer in het eigen werk niet mogelijk is. De werknemer ontvangt vervolgens een WW-uitkering tot 6 december 2018. De arbeidsovereenkomst wordt niet beëindigd.

In oktober 2018 meldt hij dat hij weer volledig arbeidsgeschikt is en dat hij zijn eigen werk wil hervatten. Zijn werkgever laat weten dat het eigen werk niet meer bestaat, maar dat hij gedetacheerd kan worden bij een andere werkgever. De werknemer weigert het voorstel, omdat de reistijd van 35 minuten enkele reis te lang is in verband met zijn gezinssituatie. De bedrijfsarts oordeelt in de tussentijd dat de werknemer volledig arbeidsgeschikt is voor het eigen werk. Op een later moment adviseert de bedrijfsarts om eerst contact te zoeken met het UWV, omdat de verzekeringsarts eerder oordeelde dat terugkeer bij de eigen werkgever niet mogelijk was.

Naar de kantonrechter

De werknemer vordert loonbetaling in een kortgedingprocedure. De kantonrechter stelt vast dat de werknemer volledig arbeidsgeschikt wordt geacht voor het eigen werk. Verder is aannemelijk dat de functie is komen te vervallen, aangezien de werkplaats is gesloten en alleen de eigenaar nog werkzaam is en handelsactiviteiten verricht. Door die gewijzigde omstandigheden mocht de werkgever een voorstel tot detachering doen. Bovendien stond in de arbeidsovereenkomst de mogelijkheid om de werknemer op een andere standplaats te laten werken. De rechter oordeelt echter dat het voorstel niet redelijk was, zodat de werknemer het voorstel mocht weigeren. De extra reistijd was niet redelijk in combinatie met de gezinssituatie, zodat het niet werken in de risicosfeer van de werkgever valt. Op de zitting stelt de werkgever voor dat de werknemer tijdens werktijd mag reizen, zodat het voorstel toch redelijk wordt geacht. De werknemer moet het binnen één week accepteren en heeft recht op loon vanaf het moment dat hij hersteld is.

Bovenstaande uitspraak laat zien dat het niet risicoloos is uw arbeidsongeschikte werknemer “slapend’ te houden. Raadpleeg een van onze arbeidsrechtjuristen indien u hier meer over wilt weten.

Bron: Rechtbank Gelderland, 22 januari 2019, ECLI:NL:RBGEL:2019:384

Foto Suzy Buijzen
Suzy Buijzen
Senior jurist
Neem contact op
  • icon
Foto Suzy Buijzen
Suzy Buijzen
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Foto Suzy Buijzen
Suzy Buijzen | Senior jurist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.