Vanoers.nlHR SolutionsWat is de waarde van een verklaring betalingsgedrag?

Wat is de waarde van een verklaring betalingsgedrag? 

Opgestapeld muntgeld

Een verklaring betalingsgedrag biedt geen enkele garantie tegen aansprakelijkstelling, er is slechts sprake van een schijnzekerheid. Recent heeft de Hoge Raad geoordeeld dat de inlener geen vertrouwen kon ontlenen aan een verklaring van betalingsgedrag, terwijl de Belastingdienst wist dat ernstig rekening werd gehouden met de mogelijkheid dat de uitlener onjuiste belastingaangiften deed.

Van inlening is sprake als een uitlener arbeidskrachten die bij hem in dienstbetrekking werken, ter beschikking stelt aan een ander, de inlener. De inlener kan aansprakelijk worden gesteld voor de loonbelasting en omzetbelasting wanneer de uitlener van de arbeidskrachten deze heffingen niet heeft betaald.  Wat is een doorlener en wat is ketenaansprakelijkheid? Dit zijn twee verschillende dingen.

Om het risico te beperken dat u aansprakelijk wordt gesteld voor de loonbelasting en omzetbelasting van ingehuurde arbeidskrachten kan de uitlener gevraagd worden om een verklaring betalingsgedrag. Een verklaring betalingsgedrag biedt echter geen bescherming tegen aansprakelijkstelling.

Uit een recent arrest van de Hoge Raad blijkt dat een verklaring betalingsgedrag slechts schijnzekerheid biedt. Op 22 maart 2013 heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan in een zaak waarin de Belastingdienst verklaringen van betalingsgedrag af gaf, terwijl de Belastingdienst wist dat de uitlener mogelijk onjuiste belastingaangiften deed. De Hoge Raad oordeelde dat de inspecteur niet onzorgvuldig had gehandeld. Derhalve was de inlener terecht aansprakelijk gesteld voor de niet ingehouden en afgedragen loonheffingen.

Gelet op het vorenstaande biedt een verklaring betalingsgedrag geen enkele zekerheid tegen aansprakelijkstelling. Maatregelen die u kunt nemen om het risico op aansprakelijkstelling  te beperken zijn onder andere een administratie bijhouden van de werknemers die voor u werken (manurenadministratie) en storting van een gedeelte van de factuursom op een G-rekening .

Wilt u meer informatie over risicobeperkende maatregelen op het gebied van de inlenersaansprakelijkheid of uw procedures bij het inlenen van arbeidskrachten laten controleren dan kunt u contact opnemen met onze Adviseur Loonbelasting, telefoonnummer 076-5025700 of via loonadviseurs@vanoers.nl.

  • icon

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

kim verhoeven-heinen
Kim Heinen | Manager Loonadvies
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.