Vanoers.nlHR SolutionsVoordelen lage inkomensvoordeel

Voordelen lage inkomensvoordeel 

Elkaar een boks geven

Nog even en u zit weer met de familie aan het kerstdiner. Ook uw werknemers zijn deze dagen vrij, maar u betaalt gewoon het salaris door.

U weet dat u voor sommigen van hen een lage-inkomensvoordeel (LIV) per uur kan krijgen, maar geldt dat ook voor deze feestdag? Omdat u een goed jaar heeft gehad heeft u het personeel beloond met een bonus. Heeft deze nog gevolgen voor het voordeel? Verder vraagt u zich af of u nog correcties kunt doen als blijkt dat u voordelen misloopt.

Verloonde uren?

Om het LIV te kunnen claimen moet u minimaal 1248 uur verlonen. Over wat wel en niet onder deze uren valt was veel discussie. Hoe zit het bijvoorbeeld met roostervrije uren, vakantie en ziekte? Deze en meer vragen heeft de Belastingdienst gebundeld en hierdoor meer duidelijkheid geschapen over welke uren meetellen voor het LIV. Deze uren worden ‘verloonde uren’ genoemd, omdat het uren zijn waarover u loon betaalt.

Verloonde uren zijn:

  • Overeengekomen, gewerkte en betaalde uren;
  • Door ziekte, verlof of feestdagen niet gewerkte uren;
  • Niet opgenomen uitbetaalde verlofuren.

Verloonde uren zijn niet:

  • Gewerkte, maar niet  betaalde uren, zoals ADV, ATV of roostervrij
  • Niet gewerkte onbetaalde uren, zoals onbetaald verlof

Kopen verlofuren

Als een werknemer juist meer vakantie wil, dan worden zijn verloonde uren lager. Zijn inkomen meestal ook en hierdoor wijzigt zijn gemiddelde uurloon niet. Het LIV wordt door de lagere uren helaas ook minder. Dit is ook van toepassing als een werknemer verlofuren inzet voor een bruto/netto ruil (cafetariaregeling).

Loon tijdens ziekte/werkloosheid

Een Ziektewetuitkering leidt voor het UWV niet tot verloonde uren, maar betaalt u ze door of bent u eigenrisicodrager, dan mag u de normale uren opgeven. Dit geldt ook voor WW-uitkeringen die u aan werknemers doorbetaalt. Voor WAO- en/of WIA-uitkeringen mag u geen verloonde uren opgeven en het LIV claimen.

Reisuren

Sommige werkgevers zijn verplicht om de extra reistijd van werknemers boven het normale woon-werkverkeer te vergoeden, anderen doen dit vrijwillig. De uren die de werknemer extra rijdt gelden als verloonde uren.

Te laag gemiddeld uurloon?

Om het LIV te kunnen claimen, moet het loon van een werknemer niet minder zijn dan het wettelijk minimumloon, maar ook niet méér dan 125% daarvan. Dit betekent dat als u premies inhoud op het minimumloon u het LIV niet gaat krijgen. U kunt dit oplossen door de werknemer een kleine bonus te geven. Deze is meestal een stuk kleiner dan de LIV die u uiteindelijk krijgt. U wordt dus beloond voor het extra belonen van een werknemer.

Aan de andere kant is het mogelijk dat u een werknemer 125% van het minimumloon betaalt en hem toch extra wilt belonen. Door een bonus bruto te geven raakt u het LIV kwijt. U kunt dit voorkomen door de bonus via de werkkostenregeling te geven of door een verstrekking aan hem te doen, zoals een fiets of een waardebon.

Het is nog geen Kerst, maar we vertellen het u nu al. Op dit moment heeft u nog de mogelijkheid om uw werknemers optimaal in te zetten en te belonen om, waar mogelijk, meer LIV te kunnen krijgen. Hierbij kunt u denken aan wat extra uren voor een oproepkracht die eigenlijk net te weinig uren maakt of een (vervroegde) salarisverhoging.

Wilt u weten of het voor u mogelijk is om uw aanspraak op het LIV te vergroten, neemt u dan contact op met uw contactpersoon of met één van onze adviseurs.

  • icon

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

kim verhoeven-heinen
Kim Heinen | Manager Loonadvies
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.