Vanoers.nlHR SolutionsVerruiming werkkostenregeling vanaf 2020?

Verruiming werkkostenregeling vanaf 2020? 

Hamer op wetboek

Het jaar 2019 is net begonnen, maar het eerste voorstel voor aanpassing van de loonbelasting voor 2020 is al aangekondigd. Het gaat om aanpassingen van de werkkostenregeling.

Vrije ruimte

Tegenwoordig mag u tot 1,2% van het totale fiscale loon (de loonsom van alle werknemers samen) onbelast vergoedingen en verstrekkingen doen aan uw werknemers. Dit wordt de vrije ruimte genoemd. U hoeft niet alles in deze vrije ruimte op te nemen, omdat u ook (onder voorwaarden) onbelaste vergoedingen kunt geven die zijn vrijgesteld, zoals voor reiskosten, een telefoon of opleidingskosten.

Vanaf 2020 zal de vrije ruimte worden vergroot. Over de eerste € 400.000 van het totale fiscale loon per jaar mag u 1,7% onbelast vergoeden en verstrekken. Daarboven blijft de vrije ruimte 1,2%. Dit leidt tot een verhoging van de vrije ruimte van maximaal € 2.000 per jaar.

Hierdoor heeft u straks meer vrije ruimte voor bijvoorbeeld een personeelsuitje buiten de deur, een kerstpakket of een fietsenregeling. Met name kleine werkgevers hebben hier voordeel van.

VOG’S

Daarnaast wordt de vergoeding die u aan de werknemer geeft voor het aanvragen van een verklaring omtrent gedrag (VOG) voortaan toegevoegd aan de lijst vrijstellingen. Tot en met dit jaar moeten ze in ieder geval nog worden opgenomen in de vrije ruimte.

Voor werkgevers van onderwijzers, gastouders en taxichauffeurs is dit goed nieuws. Voor deze werknemers is een VOG immers wettelijk verplicht. Overigens vragen ook veel werkgevers in andere branches aan nieuwe werknemers om een VOG te laten zien.

Wetvoorstel

Bovenstaande is in de ministerraad besloten op voordracht van staatssecretaris van Financiën. Het is de bedoeling dat de verruiming gaat gelden vanaf 1 januari 2020.

Wij willen u erop wijzen dat het slechts ideeën zijn. Deze moeten nog in een wetsvoorstel worden opgenomen en door de Tweede en Eerste Kamer worden aangenomen.

Angela Veraart
Angela Veraart
Belastingadviseur
Neem contact op
  • icon
Angela Veraart
Angela Veraart
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Angela Veraart
Angela Veraart | Belastingadviseur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.