Huidige situatie
Momenteel bestaan er meerdere regelingen voor het onbelast verstrekken van ov-abonnementen en voordeelurenkaarten (hierna gezamenlijk aangeduid als ov-kaart). Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen het ter beschikking stellen van een ov-kaart, het verstrekken en het vergoeden van een ov-kaart. Bij het ter beschikking stellen van een ov-kaart is op grond van de huidige regeling geen loonheffing verschuldigd als de werknemer deze kaart (ook) zakelijk gebruikt. Voor het vergoeden en verstrekken van een ov-kaart moet de werknemer aannemelijk maken dat de waarde van de ov-kaart niet hoger is dan de kosten van de zakelijke reizen. Indien de waarde van de ov-kaart toch hoger is, dan moet de werknemer het verschil aan de werkgever terugbetalen of vormt dit verschil loon voor de werknemer.
Wijzigingen in de nieuwe maatregel
Mede door de toename van de administratieve lasten vanwege het hybride werken is voorgesteld om het privégebruik van een ov-kaart die wordt vergoed of verstrekt gericht vrij te stellen. Zolang de werkgever aannemelijk kan maken dat de betreffende werknemer de ov-kaart (mede) gebruikt voor zakelijke reizen, hoeft hij geen registratie van zakelijk en privégebruik meer bij te houden om gebruik te kunnen maken van de vrijstelling. Hierdoor zullen de administratieve lasten van de werkgever worden beperkt.
Door deze vereenvoudiging zal het verschil in fiscale behandeling tussen enerzijds het ter beschikking stellen van een ov-kaart en anderzijds het vergoeden en verstrekken van een ov-kaart komen te vervallen. Daarnaast kan de verruimde vrijstelling een stimulans zijn om het openbaar vervoer te gebruiken voor zowel zakelijke als privéreizen.
Verruiming vrijstelling ov-kaart ook voor business-card en trajectkaarten
Uit de nota van wijziging bij het Belastingplan 2024 blijkt dat de verruiming ook van toepassing is op business cards en trajectkaarten. De werkgever kan deze ov-kaarten dus onbelast vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen als de werknemer de ov-kaart ook voor zakelijke reizen gebruikt. Het is afhankelijk van de afspraken die een werkgever met de werknemer maakt of privéritten al dan niet toegestaan zijn en, zo ja, of deze kosten voor rekening van de werknemer komen. Een werkgever kan er ook voor kiezen om privégebruik van een ov-kaart niet te vergoeden.
Meer informatie
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze loonadvies specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: loonadvies@vanoers.nl.