Vanoers.nlHR SolutionsVerduidelijking regeling personeelsfeesten onder WKR bekend!

Verduidelijking regeling personeelsfeesten onder WKR bekend! 

feestende mensen

De Belastingdienst heeft op haar website de veelgestelde vragen en antwoorden rondom de werkkostenregeling geactualiseerd. De Belastingdienst komt hiermee terug op haar eerdere uitspraken tijdens het webinar gehouden op 3 februari 2015 over de werkkostenregeling. Tijdens dit webinar had de Belastingdienst aangegeven dat in bepaalde gevallen een vrijstelling zou gelden voor externe personeelsfeesten.

De Belastingdienst heeft aangegeven dat het karakter van de activiteit bepaalt of u dit onbelast kunt doen. Bij de beoordeling van het karakter van een extern gehouden activiteit is de invulling van het totale programma doorslaggevend:

  • Overheerst het zakelijke karakter, dan geldt voor de totale kosten van de activiteit de gerichte vrijstelling voor kosten van tijdelijk verblijf en reiskosten. Voor studiedagen geldt dat deze gericht zijn vrijgesteld. Als de lunch en de reiskosten daarvan deel uitmaken, kunt u deze ook onbelast verstrekken.
  • Activiteiten die vooral een consumptief karakter hebben worden per definitie aangemerkt als loon voor de werknemer. Een teamuitje heeft normaal een consumptief karakter (bijvoorbeeld paintballen) en is dan belast loon. De Belastingdienst geeft aan dat onder omstandigheden het consumptieve karakter bij een teamuitje kan ontbreken, zoals bij een bezoek van zorgmedewerkers aan een zorgboerderij.

Een personeelsfeest buiten de werkplek wordt zonder meer aangemerkt als een aparte activiteit met vooral een consumptief karakter. De kosten van dit feest zijn loon voor uw werknemers. U kunt dit loon ook aanwijzen in de vrije ruimte. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de kosten voor het lopende buffet, het optreden van de beroemde artiest en eventuele andere consumpties.

Als u een zakelijk evenement organiseert (bijvoorbeeld een seminar met aansluitend een borrel) voor zakenrelaties waar ook personeel aan deelneemt, het zakelijk karakter overheerst en het feestelijke karakter is niet meer dan bijkomstig, behoeft u niets tot het loon te rekenen. De kosten van het evenement zijn kosten van tijdelijk verblijf en de vergoeding daarvoor is gericht vrijgesteld.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp dan kunt u contact opnemen met onze adviseurs loonbelasting en sociale zekerheid, telefoonnummer 076-5025700 of via loonadviseurs@vanoers.nl.

  • icon

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

kim verhoeven-heinen
Kim Heinen | Manager Loonadvies
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.