Vanoers.nlHR SolutionsDe transitievergoeding in vogelvlucht

De transitievergoeding in vogelvlucht 

De transitievergoeding in vogelvlucht

Om voor een werknemer de overgang van werk naar werk te vergemakkelijken en hem een compensatie te bieden voor het eindigen van de arbeidsverhouding, is de transitievergoeding ongeveer tien jaar geleden in het leven geroepen. Hoewel de transitievergoeding voor werknemers natuurlijk goed nieuws is, levert het ook veel vragen op.

Wat is de transitievergoeding?

Bij een beëindiging van de arbeidsovereenkomst op initiatief van de werkgever of het niet verlengen van een tijdelijke arbeidsovereenkomst, moet de werkgever in principe aan de vertrekkende werknemer een transitievergoeding betalen. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van het maandsalaris van de werknemer en het aantal jaren dat hij in dienst is geweest. De werknemer heeft slechts recht op een transitievergoeding zolang hij de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet heeft bereikt.

Recht op een transitievergoeding 

Zoals hierboven genoemd, ontstaat het recht op een transitievergoeding in principe op het moment dat de arbeidsovereenkomst is geëindigd of niet is voortgezet op initiatief van de werkgever. Er ontstaat echter ook aanspraak op een transitievergoeding, indien er verwijtbaar is gehandeld door de werkgever en als gevolg daarvan de arbeidsverhouding eindigt op het verzoek van de werknemer. 

Tevens zijn er verschillende situaties waarin de werkgever geen transitievergoeding is verschuldigd. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de werknemer zelf opzegt of bij een beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden. Hierbij wordt vaak een vaststellingsovereenkomst opgesteld waarin andere afspraken omtrent een vergoeding worden gemaakt. Andere oorzaken waardoor mogelijk geen recht op een transitievergoeding bestaat, hangen samen met bijvoorbeeld de leeftijd van de (minderjarige of AOW-gerechtigde) werknemer. 

Aandachtspunten 

Aftrekbare kosten 

Er zijn twee soorten kosten die in sommige gevallen van de transitievergoeding kunnen worden afgetrokken. Ten eerste bestaat deze mogelijkheid voor kosten die worden gemaakt om de werknemer zo snel mogelijk een andere baan te laten vinden. Ten tweede kan het gaan om kosten die gedurende het dienstverband zijn gemaakt om de werknemer breder inzetbaar te maken binnen of buiten de organisatie. Om deze transitie- of inzetbaarheidskosten af te kunnen trekken van de transitievergoeding moet voldaan worden aan strenge voorwaarden. 

Hoogte transitievergoeding 

Er zijn verschillende aandachtspunten bij het bepalen van de hoogte van de transitievergoeding. Dit heeft te maken met de manier waarop de transitievergoeding wordt vastgesteld en de factoren die hierbij betrokken zijn. Deze aandachtspunten zijn bijvoorbeeld, wanneer de transitievergoeding moet worden bepaald bij werknemers met wisselende arbeidsomvang, in het geval van een deeltijdontslag of bij langdurig ziekteverzuim. 

Compensatieregeling 

Tot slot zijn er verschillende situaties waarin een compensatie bij het UWV  kan worden aangevraagd door de werkgever voor de betaling van de transitievergoeding. Met deze regeling wordt de werkgever gecompenseerd voor de kosten. Op het moment dat een werknemer langdurig ziek is, kan de werkgever, mits hij voldoet aan een aantal voorwaarden, een beroep doen op deze compensatie. Ook de bedrijfsbeëindiging van een kleine werkgever, met als oorzaak pensionering of overlijden, kan een grondslag zijn om compensatie aan te vragen.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Onze HR-specialisten helpen u graag. Neem contact op via onderstaande button of per mail: hrsolutions@vanoers.nl.

Neem contact op

  • icon
Milan Ermens
Milan Ermens
HR Solutions

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

Als u alles goed geregeld heeft voor uw mensen, investeert u direct in de toekomst van uw bedrijf en onderneemt u met voorsprong. Dat is hoe we er bij Van Oers naar kijken. Daarom adviseren onze specialisten van HR Solutions u over alles wat te maken heeft met loonadministratie en personeelszaken, zodat u financieel en juridisch alles op orde heeft en vanuit daar kansen kunt creëren.
Meer informatie
Loonadministratie zelf doen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Milan Ermens
Milan Ermens | Jurist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!