Sancties
Deze vraag was begin april 2022 aan de orde bij de rechtbank Den Haag. Wat was de casus?
In de planningsregels van de werkgever is opgenomen dat de werknemers iedere dag tien minuten vóór aanvang van hun dienst aanwezig moeten zijn. Wanneer de werknemers om 9 uur moeten beginnen betekent dit ook dat zij exact om 9 uur klaar moeten zitten om hun eerste call te ontvangen. Op dat moment moeten alle hulpprogramma’s, tien in totaal, al zijn opgestart. Als de werknemers niet om 9 uur ingelogd klaar zitten, dan kan dit leiden tot sancties, waaronder ontslag. Over de tien minuten dat de werknemers eerder aanwezig dienen te zijn, krijgen zij echter geen salaris uitbetaald.
Wel of geen werktijd
Een werknemer is het hier niet mee eens en stapt naar de rechter. Hij betoogt dat hij deze tien minuten al onder het gezag van de werkgever staat en dat hij al taken uit moet voeren. Dit zou moeten worden aangemerkt als werktijd en werknemer zou hier loon voor moeten ontvangen. Werkgever brengt hier tegen in dat in deze tien minuten geen instructies worden gegeven en dat alleen wordt verwacht van de werknemers dat zij op tijd ingelogd zijn. Voor de rest kunnen zij deze tijd gebruiken om wat te drinken of gebruik te maken van het toilet.
Hoe oordeelt de rechter?
De rechter is het eens met de uitleg van de werknemer. De werknemer moet voor aanvang van elke dienst de computer opstarten en op tien computerprogramma’s inloggen. Gedurende deze tijd gelden de instructies van de werkgever. Het gaat om voorbereidende werkzaamheden die nodig zijn om de calls te kunnen voeren. Nu in de planningsregels is opgenomen dat werknemer tien minuten vóór aanvang van de dienst aanwezig moet zijn, kan worden aangenomen dat de voorbereidende werkzaamheden tien minuten in beslag nemen. De werknemer behoort dan ook over deze tien minuten loon te krijgen.
Voorkom loonvorderingen
Hanteert u als werkgever ook een dergelijke aanvangstijd? Laat deze situatie dan beoordelen door de arbeidsrechtjuristen van Van Oers en voorkom daarmee loonvorderingen.
Wilt u hierover meer weten?
Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan contact op met onze loonadvies specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: loonadvies@vanoers.nl.
Bron: ECLI:NL:RBDHA:2021:16078