Vanoers.nlHR SolutionsEen aantal punten uit de Voorjaarsnota 2023

Een aantal punten uit de Voorjaarsnota 2023 

Een aantal punten uit de voorjaarsnota 2023

Eind april heeft Minister Kaag van Financiën de Voorjaarsnota 2023 aan de Tweede Kamer aangeboden. De Voorjaarsnota omvat een bijwerking van de begroting voor het jaar 2023 en geeft een vooruitblik op de begrotingen voor komende jaren. In de Voorjaarsnota heeft het kabinet een aantal voorstellen tot aanpassing van de fiscale wet- en regelgeving gedaan. In dit artikel informeren wij u over enkele wijzigingsvoorstellen die voor u als werkgever relevant kunnen zijn.

Afschaffing STAP-budget

Eén van de bezuinigingsmaatregelen uit de Voorjaarsnota 2023 ziet op de afschaffing van het budget voor de scholingssubsidie Stimulans Arbeidsmarktpositie (STAP) per 1 januari 2024. Met het STAP-budget van maximaal € 1.000 per jaar kunnen zowel werkenden als werkzoekenden hun positie op de arbeidsmarkt verbeteren door het volgen van een opleiding, training of cursus. De aanvraagperiode van maandag 1 mei 2023 is doorgegaan en ook voor de overige aanvraagperioden in 2023 kunnen mensen zich nog inschrijven. Deze aanvraagperioden staan gepland op 3 juli 2023, 4 september 2023 en 1 november 2023. Over een vervangende regeling voor het STAP-budget wordt in de Voorjaarsnota 2023 geen duidelijkheid gegeven.

Afschaffing loonkostenvoordeel ouderen

Naast de afschaffing van het STAP-budget zal ook het loonkostenvoordeel (LKV) voor ouderen per 1 januari 2026 worden afgeschaft. De loonkostenvoordelen moeten ervoor zorgen dat kwetsbare groepen werknemers betere kansen hebben op de arbeidsmarkt. Echter blijkt uit de evaluatie van de regeling dat de doelmatigheid van het LKV voor ouderen beperkt is. Omdat de Belastingdienst de LKV-bedragen uitbetaalt in het jaar nadat het recht erop is vastgesteld, zal deze maatregel pas vanaf 2027 leiden tot een besparing voor de overheid.

Eenvoudiger vrijstelling OV-abonnement van loonheffing

Of een vergoeding van een OV-abonnement aan een werknemer onbelast is, hangt af van de kosten van de zakelijke reizen die de werknemer met het abonnement maakt. Deze kosten kan een werkgever volgens de huidige regelingen op twee manieren bepalen: 1) door met de werknemer een afspraak te maken over nacalculatie, of 2) door aannemelijk te maken dat de kosten van de zakelijke reizen ten minste even groot zijn als de kosten van het OV-abonnement met behulp van voorgeschreven methoden. Het kabinet is tegemoetgekomen aan de motie van De Jong en Van Ginneken om het onbelast verstrekken van OV-abonnementen eenvoudiger te maken door de huidige regelingen voor het onbelast verstrekken van OV-abonnementen te vervangen door één gerichte vrijstelling. Hoe deze vrijstelling er precies uit komt te zien, is nog niet bekend gemaakt.

Meer informatie

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan contact op met onze loonadvies specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: loonadvies@vanoers.nl.

Neem contact op

  • icon
Van Oers Loonadvies

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

Van Oers Loonadvies neemt deze verantwoordelijkheid graag van u over. Wij geven u graag advies op maat en bieden ondersteuning. Bijvoorbeeld op het gebied van loonadvies, salarisadministratie, arbeidsrecht, loonbelasting en sociale zekerheid.
Meer informatie
Loonadministratie zelf doen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kim Heinen
Kim Heinen | Manager HR Solutions
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!