Vanoers.nlHR SolutionsStagiaires en bijtelling (bestel)auto van de zaak

Stagiaires en bijtelling (bestel)auto van de zaak 

Man in auto

Ook voor stagiaires gelden de regels voor de bijtelling van de auto van de zaak. Wilt u voorkomen dat de bijtelling wordt opgenomen in de aangifte loonheffingen dan moet kunnen worden aangetoond dat de stagiaires met de (bestel)auto van de zaak op kalenderjaarbasis minder dan 500 kilometer privé rijden.

Een stagiair kan voor de loonbelasting een echte of een fictieve dienstbetrekking hebben. Aks de stagiair echter geen loon geniet, is geen sprake van een (fictieve) dienstbetrekking. Van loon is geen sprake als een stagiair uitsluitend een vergoeding van de werkelijke kosten ontvangt (of overeenkomstige verstrekkingen) of onderricht dat nodig is om zijn werkzaamheden te verrichten (“training on the job”).

In een arrest van Hof Amsterdam van 13 september 2012 oordeelde het Hof dat in ieder geval sprake was van een fictieve dienstbetrekking. In deze zaak waren de stagiaires bij het bedrijf praktisch werkzaam om vakbekwaamheid te verwerven en ze ontvingen een beloning, die niet uitsluitend bestond in het ontvangen van onderricht. Voor het verrichten van de werkzaamheden kregen de stagiaires een (bestel)auto van de zaak ter beschikking gesteld die ook privé mocht worden gereden. Het privé gebruik van een auto van de zaak is een beloning voor de stagiaires en dit voordeel wordt belast in de loonheffingen
(LJN: BY2892, Gerechtshof Amsterdam , 11/00175).

  • icon

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

kim verhoeven-heinen
Kim Heinen | Manager Loonadvies
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.