Werkgevers moeten hun werknemers een specificatie van de loonbetaling geven, ook wel loonstrook genoemd. Met de loonstrook informeert de werkgever zijn werknemer over de opbouw van het brutoloon, welke bedragen daarop zijn ingehouden en het nettoloon.
Een werkgever moet altijd een loonstrook geven bij de eerste loonbetaling. Daarna hoeft hij in principe geen loonstroken meer te verstrekken, tenzij er iets verandert in het loon van de werknemer. In de praktijk krijgen de meeste werknemers echter ieder loontijdvak een specificatie van hun loon.
Verplichte gegevens op de loonstrook
De volgende gegevens moeten verplicht op de loonstrook worden vermeld:
- de naam van de werkgever en de naam van de werknemer;
- het brutoloon in geld;
- hoe het bruto- of het nettoloon is samengesteld bijvoorbeeld loon, provisie, overwerk, gratificatie etc.;
- de gespecificeerde bedragen die de werkgever op het loon heeft ingehouden of ermee heeft verrekend zoals de inhouding van de pensioenpremie, de werknemersbijdrage voor het privégebruik auto en loonbeslag;
- de wettelijke minimumvakantiebijslag waar de werknemer recht op heeft;
- het aantal uren dat de werknemer werkt op basis van de arbeidsovereenkomst;
- of er sprake is van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd die schriftelijk is aangegaan, en of er sprake is van een oproepovereenkomst;
- het loontijdvak;
- het wettelijk minimumloon of minimumjeugdloon dat voor de werknemer geldt;
- als de loonstrook ook als jaaropgaaf geldt: de verplichte gegevens van de jaaropgaaf.
Hoewel dit niet verplicht is, kiezen veel werkgevers ervoor om ook de volgende gegevens te vermelden:
- het SV-loon, het loon waarover de medewerkersverzekeringen worden afgedragen;
- het aantal verloonde uren;
- de medewerkersverzekeringen;
- het belastbare loon;
- de loonheffingskorting;
- het loon voor de Zvw;
- de toegepaste arbeidskorting
Verstrekken loonstrook
Een werkgever kan de loonstrook zowel op papier als digitaal verstrekken. Als de werkgever de loonstrook digitaal verstrekt moet hij de expliciete toestemming van de werknemer hebben. Zonder die toestemming moet hij de loonstroken dus op papier verstrekken. Verder moet de werknemer de digitale loonstrook zo kunnen opslaan dat hij die later kan inzien, bijvoorbeeld als hij niet meer bij de werkgever in dienst is.
Als werkgever dien je zorg te dragen voor een goede beveiliging van digitale loonstroken. Verstuur de loonstrook dus niet zomaar per e-mail maar maak gebruik van een online portaal of van goed beveiligde e-mailberichten.
Meer informatie
Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan contact op met onze loonadvies specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: loonadvies@vanoers.nl.