Vanoers.nlHR SolutionsPrincipeakkoord cao Landbouw Exploiterende Ondernemingen (LEO)

Principeakkoord cao Landbouw Exploiterende Ondernemingen (LEO) 

Land aan het ploegen

De cao-partijen zijn op 9 oktober tot een onderhandelingsakkoord gekomen voor de cao Landbouw Exploiterende Ondernemingen (LEO). De cao heeft een looptijd van 1 juli 2017 tot en met 30 juni 2019.

Uit de onderhandelingsresultaten volgt dat de lonen per 1 januari 2018 worden verhoogd met 1,5%. Per 1 juli 2018 zal een loonsverhoging plaatsvinden van 1,75% en per 1 januari 2019 van 1%. Ook de jeugdlonen worden verhoogd.

In de cao wordt de mogelijkheid opgenomen om de helft van de overuren op jaarbasis te vergoeden in de vorm van vrije tijd. Dit is mogelijk binnen vier maanden nadat het overwerk is verricht.  Zonder deze afwijkende bepaling in de cao zouden alle overuren uitbetaald moeten worden tegen minimaal het wettelijk minimumloon. Let op: vanaf 1 januari 2018 is ook vakantietoeslag verschuldigd over overuren.

Verder is uit de onderhandelingen naar voren gekomen dat de reistijdenvergoeding niet langer verplicht is voor nieuwe medewerkers. De reistijdenvergoeding is de vergoeding van de reistijd van de woning van de medewerker naar het bedrijf van de werkgever en omgekeerd. 

Ook zal in de nieuwe cao een seniorenregeling worden geïntroduceerd. Deelname is mogelijk vanaf 10 jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd. De werknemer kan hierdoor 80% gaan werken tegen 90% loondoordoorbetaling. Voor werknemers die van deze regeling gebruik willen maken, vindt pensioenopbouw plaats over 94% – 97% van het oude loon. Door deze regeling behoudt u de kennis en vaardigheden van de oudere medewerker en kan de medewerker minder gaan werken zonder in te leveren.

In de nieuwe cao worden ook een aantal functies genoemd waar de wettelijke ketenbepaling niet voor geldt. Op basis van de wettelijke ketenbepaling kunt u aan iedere werknemer maximaal drie arbeidscontracten in twee jaar tijd geven. Door afwijkende afspraken in de cao op te nemen mag van deze ketenbepaling afgeweken worden.

Mocht u meer informatie willen over het principeakkoord, dan kunt u contact opnemen met uw contactpersoon van Van Oers Loonadvies.

  • icon

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

kim verhoeven-heinen
Kim Heinen | Manager Loonadvies
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.