Vanoers.nlHR SolutionsOntkoppelen levensverwachting aan AOW-leeftijd

Ontkoppelen levensverwachting aan AOW-leeftijd 

Man op boot

Het kabinet heeft in het regeerakkoord opgenomen om samen met de sociale partners een vernieuwd pensioenstelsel te willen opzetten. Na het mislukken van het pensioenakkoord hebben diverse partijen verzocht om de automatische koppeling van de levensverwachting aan de AOW-leeftijd te herzien

Onderzoek

Vanaf 2022 is de AOW-leeftijd automatisch gekoppeld aan de levensverwachting. Bij diverse partijen roept de houdbaarheid van deze automatische koppeling vragen op. Aan het kabinet is verzocht om te onderzoeken hoe de levensverwachting zich zal ontwikkelen en wat vanuit de gezondheid en betaalbaarheid een goede verhouding is tussen de duur van het arbeidzame leven en duur van de AOW-uitkering.

Pensioenrichtleefijd

De AOW-leeftijd vanaf 2022 is 67 jaar en 3 maanden. De pensioenrichtleeftijd wordt, in tegenstelling tot de AOW, in jaren vastgesteld. Deze leeftijd is ondertussen (vanaf 01-01-2018) opgelopen naar 68 jaar. In bovengenoemd onderzoek dient bij de ontwikkeling van de levensverwachting, naast de AOW-leeftijd, ook de pensioenrichtleeftijd meegenomen te worden.

Regeling vervroegde uittreding (RVU)

Het kabinet wil onder andere afspraken maken om (oudere) werknemers langer (duurzamer) te kunnen inzetten. Hierbij spelen de mogelijkheden van deeltijd- en vroegpensioen een rol. Een verlaging van de Regeling Vervroegde Uitkering maakte onderdeel uit van het totaalpakket wat het kabinet heeft voorgesteld.

Meer weten? Neem contact op met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden.

  • icon

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

kim verhoeven-heinen
Kim Heinen | Manager Loonadvies
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.