Vanoers.nlHR SolutionsIs de werkgever bevoegd tot verrekening van te veel opgenomen vakantie-uren?

Is de werkgever bevoegd tot verrekening van te veel opgenomen vakantie-uren? 

Chillen in strandstoel

Kan een werkgever de bevoegdheid om te veel opgenomen vakantie-uren te verrekenen ontlenen aan het feit dat hij onverschuldigd loon heeft betaald?

Feiten

Als een werknemer na een dienstverband van bijna tien jaar bij zijn werkgever uit dienst gaat, ontstaat een geschil over de eindafrekening van de arbeidsovereenkomst. De werknemer heeft nog recht op een vakantietoeslag van € 976,98 bruto maar de werkgever betaalt die niet omdat de werknemer 8,75 uur te veel aan vakantie heeft opgenomen. De werknemer stelt zich op het standpunt dat de werkgever geen wettelijke grondslag heeft voor een vordering tot vergoeding van te veel opgenomen vakantiedagen.

Uitspraak

Volgens de kantonrechter is sprake van betaling van een voorschot op het loon als een werknemer vakantiedagen opneemt die hij nog niet heeft opgebouwd. Indien de werknemer vervolgens uit dienst gaat voordat de bij wijze van voorschot opgenomen vakantiedagen zijn opgebouwd, dan wordt het voorgeschoten loon geacht onverschuldigd te zijn betaald. Daarom mag de werkgever de loonwaarde van de 8,75 uur die de werknemer te veel aan vakantie had opgenomen met de nog te betalen vakantietoeslag verrekenen.
Zie: Kantonrechter Roermond 14 maart 2018, ECLI:NL:RBLIM:2018:2261

Commentaar

De wet kent geen bepaling die de werkgever het recht geeft op verrekening van de waarde van teveel opgenomen vakantie. De meeste kantonrechters achten verrekening van teveel opgenomen vakantiedagen dan ook in strijd met de wet. De werkgever heeft namelijk het recht de aanvraag voor vakantie te weigeren als de werknemer te weinig saldo aan vakantiedagen heeft opgebouwd. Deze kantonrechter lost het probleem van de werkgever op door te veronderstellen dat bij het opnemen van teveel vakantiedagen sprake is van een betaling van een voorschot op het loon. Vervolgens kan dan onverschuldigde betaling als wettelijke grondslag voor de vordering dienen. Dit is echter geen vaste rechtspraak! Als werkgever doet u er goed aan om in de arbeidsovereenkomst te bepalen dat te veel opgenomen vakantiedagen bij het einde van de arbeidsovereenkomst worden verrekend. Dan voorkomt u problemen bij de verrekening.

Als u meer informatie wilt hebben over dit onderwerp of andere arbeidsrechtelijke onderwerpen, dan kunt u contact opnemen met onze juridisch adviseurs.

  • icon

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

kim verhoeven-heinen
Kim Heinen | Manager Loonadvies
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.