Vanoers.nlHR SolutionsGewijzigde wetgeving voor werknemer met loonbeslag

Gewijzigde wetgeving voor werknemer met loonbeslag 

Gewijzigde wetgeving voor werknemer met loonbeslag

Werkgevers worden wel eens geconfronteerd met een of meerdere loonbeslagen bij werknemers. Als werkgever bent u verplicht om mee te werken aan het beslag en te zorgen dat er een juiste afdracht plaats vindt aan de beslaglegger. Per 1 januari 2021 is de ‘Wet vereenvoudiging beslagvrije voet’ in werking getreden. Dit houdt onder andere in dat de beslagvrije voet eenvoudig bepaald kan worden door beslagleggers op basis van de informatie die zij verkrijgen uit de Basisregistratie Personen en de polisadministratie van het UWV. Het jaar 2021 geldt daarbij nog wel als overgangsjaar, waarbij in uitzonderlijke gevallen nog de oude berekeningswijze gehanteerd mag worden door beslagleggers. Dit gaat met name om beslagen die al voor 1 januari 2021 bestonden of worden vastgesteld in het eerste half jaar van 2021.

Beslagvrije voet

Op basis van deze nieuwe wet dient in een beslag situatie een schuldenaar in ieder geval 5 % van zijn totale netto-inkomsten uit arbeid over uitkering in te zetten voor de aflossing van zijn schulden. Bij lage inkomens bedraagt de beslagvrije voet daardoor 95% van dit netto inkomen. Zodoende zal er dus periodiek bij een loonbeslag altijd een aflossing plaats gaan vinden waar dit voorheen mogelijk niet het geval was.

Let op afdracht

Let goed op hoe u het loonbeslag heeft verwerkt in uw salarissoftware en controleer of er inderdaad wordt voldaan aan de afdracht van ten minste 5% van de totale netto-inkomsten. Door een juiste inrichting in het salarissysteem kan de afdracht direct mee in het SEPA bestand voor de periodieke salarisbetalingen. Ook als u het loonbeslag verwerkt buiten de loonstrook om, dient u rekening te houden met deze verplichte minimale afdracht. Houdt u hier geen rekening mee dan kan de beslaglegger dit bedrag alsnog bij u opeisen.

Geheimhoudingsplicht

Voor de gegevens rondom een loonbeslag geldt vanwege de privacy gevoeligheid een geheimhoudingsplicht. Voor deze gegevens bestaat géén bewaarplicht. Zodra het loonbeslag is opgegeven dienen alle bijbehorende gegevens vernietigd te worden.

Meer informatie

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan contact op met onze loonadvies specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: loonadvies@vanoers.nl.

Neem contact op

kim verhoeven-heinen
Kim Heinen
Manager Loonadvies
Direct contact
  • icon
kim verhoeven-heinen
Kim Heinen
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

kim verhoeven-heinen
Kim Heinen | Manager Loonadvies
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.