Vanoers.nlHR SolutionsEen hoge of lage premielast?

Een hoge of lage premielast? 

pijl groen en rood

In de sectoren Agrarisch bedrijf, Bouwbedrijf, Horeca algemeen, Culturele instellingen en Schildersbedrijf wordt op basis van de arbeidsovereenkomst vastgesteld of een hoge of een lage premie sectorfonds van toepassing is.

Als werkgever in Nederland betaalt u premies werknemersverzekeringen voor uw personeel aan de Belastingdienst. De werknemersverzekeringen verzekeren werknemers tegen het inkomensverlies als ze werkeloos, arbeidsongeschikt of ziek worden. Een van deze premies die u dient af te dragen en die voor u als werkgever een kostenpost vormt, is de Sectorpremie WW. Uit het sectorfonds wordt onder andere het eerste half jaar van werkeloosheid gefinancierd in Nederland.

De sectorpremies worden jaarlijks herzien op basis van verschillende factoren. In totaal zijn er 69 verschillende sectoren, voor iedere sector wordt de premie afzonderlijk vastgesteld. Binnen een aantal van deze sectoren bestaat er een verschil in premie (een hoge- en een lage sectorpremie) op basis van het contract dat een bepaalde werknemer heeft. Het betreft de sectoren Agrarisch bedrijf, Bouwbedrijf, Horeca algemeen, Culturele instellingen en Schildersbedrijf. Om de lage premie te mogen toepassen dient u aan de volgende voorwaarden te voldoen:

  • U gaat een schriftelijke arbeidsovereenkomst aan met uw werknemer van tenminste 1 jaar;
  • In deze arbeidsovereenkomst komt u een vaste arbeidsduur overeen
  • Het salaris wordt periodiek conform deze overeenkomst betaald aan de werknemer (voor studenten en scholieren kunnen hier afwijkende voorwaarden voor gelden)

In onderstaande tabel kunt u het verschil zien tussen de hoge en de lage sectorpremie voor de betreffende sectoren.


Sector 2014% 2015%
1 Agrarisch bedrijf lang (lage premie) 0,98 0,98
1 Agrarisch bedrijf kort (hoge premie) 7,58 7,47
Verschil 6,6 6,49
3 Bouwbedrijf lang (lage premie) 4,19 4,12
3 Bouwbedrijf kort (hoge premie) 12,84 12,83
Verschil 8,65 8,71
33 Horeca algemeen lang ( lage premie) 2,02 1,45
33 Horeca algemeen kort ( hoge premie) 8,67 5,82
Verschil 6,65 4,37
54 Culturele instellingen lang (lage premie) 2,76 2,35
54 Culturele instellingen kort (hoge premie) 12,8 10,88
Verschil 10,04 8,53
56 Schildersbedrijf lang (lage premie) 3,57 4,28
56 Schildersbedrijf kort (hoge premie) 15,91 19,57
Verschil 12,34 15,2

Voorbeeld 1
Stel u bent ingedeeld in de sector bouw en u overweegt om een werknemer aan te nemen. U wilt deze werknemer fulltime in dienst nemen maar twijfelt nog of u deze werknemer een arbeidsovereenkomst voor een half jaar of voor een jaar wilt geven. Buiten juridische aspecten zit hier dan ook nog een financieel aspect aan.

Als we in dit voorbeeld uit gaan van een fulltime werknemer met een belastbaar inkomen van € 2500,- per maand. In situatie 1 geeft u als werkgever deze werknemer twee keer een arbeidsovereenkomst voor een half jaar en in situatie 2 geeft u deze werknemer gelijk een arbeidsovereenkomst voor een jaar. In situatie 1 bent u aan premie per jaar (cijfers 2015) circa € 4160,- kwijt en in situatie 2 bent u aan premie per jaar (cijfers 2015) circa € 1335,- kwijt. Een verschil van ruim € 2800,- aan premie per jaar.

Voorbeeld 2
Stel u valt als werkgever binnen de sector Agrarisch bedrijf en wilt graag een werknemer aannemen op oproepbasis, echter is het wel de bedoeling dat deze werknemer wekelijks ongeveer 5 tot 10 uur per week komt werken. Buiten de juridische kant van deze situatie zit ook hier een financieel aspect aan. Voor een arbeidsovereenkomst zonder vaste arbeidsomvang, dus in dit geval de oproepovereenkomst mag u niet de lage premie toepassen. Zou u er echter voor kiezen om een arbeidsduur van 5 uur per week vast te leggen in een schriftelijke arbeidsovereenkomst van ten minste een jaar dan bespaart u op alle uren die u uitbetaald aan uw werknemer 6,49% aan premie (cijfers 2015).

Gelet op het vorenstaande is het dus zeker van belang om bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst hierover na te denken. Het soort contract bepaalt de premie (hoog of laag) die u dient te hanteren voor de betreffende werknemer. Aangezien er een groot verschil is tussen de hoge en de lage sectorpremie is het erg belangrijk om het juiste premiepercentage toe te passen in uw loonadministratie.

  • icon

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

kim verhoeven-heinen
Kim Heinen | Manager Loonadvies
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.