Vanoers.nlHR SolutionsDe Werkkostenregeling: normbedragen 2018

De Werkkostenregeling: normbedragen 2018 

procent teken

Onder de Werkkostenregeling (hierna: WKR) gelden voor een aantal verstrekkingen aan uw werknemers normbedragen. De normbedragen worden jaarlijks opnieuw vastgesteld.

Normbedrag maaltijden op de werkplek

Krijgen uw werknemers wel eens een maaltijd op het werk van u? Wanneer het niet gaat om een maaltijd met een meer dan bijkomstig zakelijk belang (bijvoorbeeld een maaltijd tijdens een studiebijeenkomst, een maaltijd als gevolg van overwerk of een etentje met zakenrelaties), moet het normbedrag in aanmerking worden genomen. Voor 2018 bedraagt het normbedrag € 3,35 (2017: € 3,30) per maaltijd. Dit normbedrag moet of bij het loon van de werknemer geteld worden of aangewezen worden als eindheffingsbestanddeel ten laste van de vrije ruimte. Een eventuele eigen bijdrage van een werknemer mag in mindering worden gebracht op het normbedrag (niet verder dan nihil).

Normbedrag huisvesting aangepast

Naast het normbedrag voor de maaltijd op het werk, is ook het normbedrag voor het verstrekken van huisvesting aan een werknemer voor 2018 verhoogd. Het nieuwe normbedrag is € 5,55 per dag (2017: € 5,50). Dit bedrag is inclusief energie, water en bewassing. De systematiek voor het normbedrag is hetzelfde als bij het normbedrag voor een maaltijd. Zo komt net als bij het normbedrag voor de maaltijd, de eigen bijdrage van de werknemer op het normbedrag voor huisvesting in mindering. De bijtelling kan nooit uitkomen op een negatief bedrag.

Niet in alle gevallen waarin een werkgever een werknemer voorziet van huisvesting moet het normbedrag in aanmerking worden genomen. Een uitzondering zijn situaties waarin huisvesting op de werkplek nodig is voor het behoorlijk vervullen van de dienstbetrekking. Het moet gaan om huisvesting op een plaats waar de werknemer niet woont, maar voor zijn werkzaamheden verblijft. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een verblijf aan boord van een schip of brandweerlieden die op de kazerne slapen.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp dan kunt u contact opnemen met onze adviseurs loonbelasting en sociale zekerheid.

  • icon

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

kim verhoeven-heinen
Kim Heinen | Manager Loonadvies
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.