Vanoers.nlHR SolutionsCoronavirus: quarantaine, loondoorbetaling en vakantiedagen

Coronavirus: quarantaine, loondoorbetaling en vakantiedagen 

Coronavirus: quarantaine, loondoorbetaling en vakantiedagen

Een werknemer die ziek gemeld is en in quarantaine moet blijven, heeft recht op doorbetaling van het loon. Hiervoor gelden de gebruikelijke regels van loondoorbetaling bij ziekte. Ook een werknemer die nog geen symptomen vertoont en niet ziek is, maar wel verplicht in quarantaine moet vanwege de omstandigheden binnen het gezin, heeft recht op loondoorbetaling.

Verplicht thuiswerken

De werkgever kan de werknemer die in quarantaine moet blijven maar niet ziek is, verplichten om thuis te werken. Indien hij niet thuis kan werken en van overheidswege in quarantaine moet, is dat een omstandigheid die niet in de risicosfeer van de werknemer ligt en moet het loon worden doorbetaald. Het is wettelijk in beginsel niet mogelijk de werknemer verplicht vakantie op te laten nemen. De quarantaineperiode kan dus niet zo maar afgeboekt worden op het saldo vakantiedagen van de werknemer. Wel is denkbaar dat werknemers in overleg met de werkgever vakantiedagen opnemen.

Verplichte vakantiedagen

Slechts in het geval dat in de arbeidsovereenkomst, het personeelshandboek of in de cao is bepaald dat de werkgever een bepaald aantal vakantiedagen mag aanwijzen en deze dagen voor 2020 nog niet zijn vastgesteld, is het mogelijk om voor de werknemers die zonder werk thuis zitten verplichte vakantiedagen aan te wijzen.

ADV-dagen

Voor ADV-dagen gelden niet dezelfde wettelijke regels als voor vakantiedagen. Hoe deĀ  ADV-dagen moeten worden opgenomen is afhankelijk van wat daarover in de arbeidsovereenkomst, het personeelshandboek of de cao is bepaald. Indien daarin staat dat dit eenzijdig door de werkgever kan geschieden, kunt u ervoor kiezen om de ADV-dagen nu voor de komende maanden vast te stellen.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag verder.

david van nassau
David van Nassau
Manager juridisch advies
Contact
  • icon
david van nassau
David van Nassau
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

david van nassau
David van Nassau | Manager juridisch advies
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.