Vanoers.nlHR SolutionsCoronavirus: coulance met betrekking tot premiedifferentiatie WW

Coronavirus: coulance met betrekking tot premiedifferentiatie WW 

Coronavirus: coulance mbt premiedifferentiatie ww

Vanwege het coronavirus heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een aantal maatregelen genomen rondom de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). De herziening van de WW-premie door meer dan 30% overwerk geldt tijdelijk niet voor bepaalde sectoren. Daarnaast is de termijn voor aanpassing van arbeidsovereenkomsten aan de administratieve voorwaarden voor de WAB verlengd tot en met 30 juni 2020.

Hoge WW-premie door meer dan 30% overwerk tijdelijk niet voor bepaalde sectoren

Op grond van de premiedifferentiatieregeling moeten werkgevers met terugwerkende kracht de hoge WW-premie afdragen voor vaste werknemers die in een kalenderjaar meer dan 30% hebben overgewerkt. Deze bepaling kan tot onbedoelde effecten leiden in sectoren waar door het coronavirus veel extra overwerk nodig is (bijvoorbeeld de zorg). De Stichting van de Arbeid heeft verzocht deze regeling aan te passen. De minister van SZW zal deze aanpassing zo spoedig mogelijk uitwerken. De regeling zal tijdelijk zijn en gaan gelden voor dit kalenderjaar.

 

Coulanceregeling ‘schriftelijke arbeidsovereenkomst’ verlengd tot 1 juli 2020

Om met ingang van 1 januari 2020 de lage WW-premie te kunnen toepassen moet er sprake zijn van een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, welke geen oproepovereenkomst is. De coulanceregeling houdt kort gezegd in dat werkgevers tot 1 april 2020 de tijd krijgen om deze schriftelijke arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd in het personeelsdossier vast te leggen, zodat alsnog met terugwerkende kracht tot 1 januari 2020 de lage WW-premie kan worden toegepast.

 

Verlenging periode

Vanwege het coronavirus is het niet voor alle werkgevers praktisch mogelijk om aan die voorwaarde te voldoen. Daarom wordt deze periode verlengd tot 1 juli 2020. Werkgevers hebben dus tot en met 30 juni 2020 de tijd om dit te regelen. Dit betekent dat werkgevers tot die tijd de lage WW-premie mogen afdragen, ook als de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (niet zijnde een oproepovereenkomst) nog niet schriftelijk is vastgelegd, of als de arbeidsovereenkomst of het addendum nog niet door beide partijen is ondertekend. Deze coulance geldt alleen voor arbeidsovereenkomsten van werknemers die vóór 1 januari 2020 in dienst zijn getreden. Voor andere arbeidsovereenkomsten geldt de coulance niet.

 

Vóór 1 juli

Uiterlijk vóór 1 juli 2020 moet voor deze werknemers de door beide partijen ondertekende schriftelijke arbeidsovereenkomst of het door beide partijen ondertekende schriftelijke addendum in de loonadministratie aanwezig zijn en moet daaruit blijken dat de werknemer reeds ultimo 31 december 2019 voor onbepaalde tijd in dienst was. Ook een digitale handtekening volstaat, evenals instemming via de e-mail of in een HR-systeem. Als niet vóór 1 juli 2020 aan deze voorwaarden is voldaan maar de arbeidsovereenkomst wel voortduurt na 30 juni, is met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2020 alsnog de hoge WW-premie verschuldigd.

 

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met op met onze adviseurs.

Angela Veraart
Angela Veraart
Belastingadviseur
Contact
  • icon
Angela Veraart
Angela Veraart
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Angela Veraart
Angela Veraart | Belastingadviseur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.