Vanoers.nlHR SolutionsHet aanvullend geboorteverlof vanaf 1 juli 2020

Het aanvullend geboorteverlof vanaf 1 juli 2020 

Het aanvullend geboorteverlof vanaf 1 juli 2020

Het aanvullend geboorteverlof is voor partners van vrouwen die pas bevallen zijn. De werknemer heeft de keuze om hier wel of geen gebruik van te maken. Het moet worden opgenomen binnen 6 maanden na de geboorte van het kind. Het duurt minimaal 1 week en maximaal 5 weken. De partner krijgt dan een uitkering van 70% van het dagloon. Deze uitkering wordt door het UWV betaald. Er geldt een maximumdagloon. De werkgever kan aanvullende afspraken maken om het loon aan te vullen tot 100%.

De voorwaarden

Er kan alleen aanvullend geboorteverlof opgenomen worden:

  • Als er sprake is van een werknemer in dienst bij een werkgever.
  • Als de werknemer eerst het standaard geboorteverlof heeft opgenomen van 1 keer de werkweek.
  • Het kind is geboren op of na 1 juli 2020.
  • Het verlof wordt opgenomen binnen 6 maanden na de geboorte van het kind.
  • De werknemer geldt als partner van de moeder van het kind als 1 van de volgende situaties  van toepassing is:
    • De werknemer is getrouwd met de moeder van het kind.
    • De werknemer is de geregistreerde partner van de moeder van het kind.
    • De werknemer woont ongehuwd samen met de moeder van het kind en deelt alleen   met haar de kosten voor de woning en voor het huishouden.
  • De werknemer erkent het kind.

De werkgever kan bij UWV het aanvullend geboorteverlof aanvragen. Meer informatie over de aanvraag kunt u terugvinden op de website van UWV.

Verlof opnemen

In overleg met de werkgever kan de werknemer het aanvullend verlof over een langere periode dan 5 weken spreiden. Hij kan bijvoorbeeld aansluitend aan de dag van de bevalling eerst een week geboorteverlof en een week aanvullende geboorteverlof opnemen en na afloop van het bevallingsverlof van de moeder nog eens 4 weken aanvullend geboorteverlof. Hij kan het verlof ook voor halve weken inroosteren en het dan spreiden over een langere periode mits het totaal binnen 6 maanden na de geboorte is opgenomen.

Gezien de omvang van het aanvullend geboorteverlof en de ruime periode waarin dit verlof kan worden opgenomen (binnen 6 maanden na de dag van bevalling) is het redelijk om de werkgever de mogelijkheid te geven, om na overleg met de werknemer, de door de werknemer gewenste wijze van invulling van het verlof te wijzigen wegens zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang. Het verlof als zodanig kan niet gewijzigd worden, wel het patroon van opname.

Gedeeltelijk in loondienst?

Heeft de werknemer gedeeltelijk een WW-uitkering, WIA-uitkering, Wajong-uitkering of Ziektewetuitkering en werkt hij gedeeltelijk in loondienst? Dan kan hij een aanvullend geboorteverlof krijgen voor het deel dat hij in loondienst is.

Een tweeling of een meerling?

Wanneer  sprake is van een tweeling of een meerling, is de uitkering van het aanvullend geboorteverlof even hoog als de uitkering bij de geboorte van 1 kind: 70% van het dagloon. Ook de duur van het verlof is gelijk: minimaal 1 week en maximaal 5 weken.

Het kind is na de bevalling opgenomen of het kind is overleden

Is het kind na de bevalling opgenomen in het ziekenhuis? Dan kan de werknemer gewoon aanvullend geboorteverlof krijgen. Dit kan ook als het kind is overleden tijdens of na de bevalling.

Het dienstverband eindigt tijdens het aanvullend geboorteverlof

Gaat de werknemer uit dienst? Dan kan het verlof dat nog niet is opgenomen, alsnog worden opgenomen bij de nieuwe werkgever. De uitkering blijft dan gelijk. De werknemer dient dit zelf te overleggen met de nieuwe werkgever.

Meer informatie

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen of wilt u meer weten? Neem dan contact op met een van onze arbeidsrechtsjuristen.

Foto Suzy Buijzen
Suzy Buijzen
Senior jurist
Contact
  • icon
Foto Suzy Buijzen
Suzy Buijzen
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Foto Suzy Buijzen
Suzy Buijzen | Senior Jurist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.