Vanoers.nlNieuwsCoronavirus en verloning dga

Coronavirus en verloning dga

Coronavirus en verloning dga

Als u een aanmerkelijk belang heeft in een vennootschap en werkzaamheden verricht, geldt voor u de gebruikelijkloonregeling. In de wet zijn richtlijnen vastgelegd op welk bedrag het loon minimaal moet worden vastgesteld. Het gebruikelijk loon geldt per kalenderjaar.

Salarisbetaling verlagen of stopzetten

Nu door de coronacrisis voor veel bedrijven de situatie onzeker is, kan het zijn dat u als dga aan uzelf minder loon wil uitbetalen of misschien tijdelijk de salarisbetaling wil stopzetten (en indien mogelijk het ‘gemiste’ salaris later in het jaar inhalen). Als het besluit om uw loon te verlagen direct samenhangt met het waarborgen van de continuïteit van de onderneming, verwachten wij dat dit geen problemen op zal leveren met de Belastingdienst. Houd er wel rekening mee dat uw rekeningcourantopnamen beperkt blijven. Het zal naar verwachting niet worden geaccepteerd dat u uw salaris verlaagt en tegelijk via rekening-courant geld op gaat nemen of dividend uit gaat keren. Als er over een aantal maanden een beter beeld is van de impact van de coronacrisis op uw bedrijfsvoering, kan uw gebruikelijk loon over 2020 verder beoordeeld worden.

Tijdelijke maatregel voor dga?

Hierbij merken wij nog op dat het nog onzeker is of de tijdelijke maatregel Noodfonds overbrugging werkgelegenheid (NOW) ook voor de dga gaat gelden. Dit is vooralsnog niet bekend. De exacte voorwaarden van deze regeling worden nog uitgewerkt.

Bijzonder uitstel voor loonheffingen

Verder bestaat de mogelijkheid om bijzonder uitstel van betaling aan te vragen voor de loonheffingen die uw B.V. is verschuldigd over uw salaris als u door de uitbraak van corona in betalingsproblemen bent gekomen. De Belastingdienst verleent automatisch drie maanden uitstel. U dient in dat geval ook tijdig een melding betalingsonmacht in te dienen bij de Belastingdienst.

Meer informatie

Als u uw salaris wenst te verlagen, of vragen heeft over het bijzonder uitstel van betaling, neem dan contact op met uw adviseur.

Angela Veraart
Angela Veraart
Belastingadviseur
Contact
Angela Veraart
Angela Veraart
Van Oers Loonadvies
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
Angela Veraart
Angela Veraart | Belastingadviseur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.
Neem contact op phone Terugbelverzoek