ITT-Event 2018

07-09-2018

Ons transportteam was deze zomer aanwezig bij het Innovatie & Technologie in Transportmanagement event. Een inspirerende dag waar we veel wijzer zijn geworden van de huidige stand van zaken. We lichten de highlights voor u toe.

In hoeverre draagt het investeren in ICT bij aan het verbeteren van het rendement van een logistieke onderneming? Dit was de centrale vraag tijdens het tiende ITT-event, georganiseerd door leverancier Trimble Transport & Logistics. Dagvoorzitter Tom van Woensel zei het volgende: “Mijn ervaring wijst uit dat we vooral rendement genereren door mensen hun werkwijze aan te laten passen en slimmer gebruik te laten maken van ICT.”

Van Oers Transport & Logistiek was deze dag aanwezig om de verschillende verhalen te horen van de sprekers en om een kijkje te nemen achter de schermen bij diverse aanbieders van technologische, innovatieve oplossingen in de transportbranche. We zullen de highlights hieronder uitlichten.

Waarom is het moeilijk om rendement te halen uit een ICT-investering?

Rendement behalen uit een ICT-investering, het is iets wat transportondernemers al jaren proberen. Toch slaagt volgens TLN-voorzitter Arthur van Dijk maar een deel van de bedrijven erin ICT in te zetten voor concurrentieel voordeel. Van Dijk wilde tijdens het ITT wel een poging wagen om het waarom daarvan te duiden: ”In de huidige veranderende wereld ligt de nadruk op het genereren van data. Enerzijds levert deze data veel kansen op, anderzijds grote bedreigingen. Kijken we naar de faalkosten in de transport en logistieke sector, dan ligt het percentage op zes procent. Slaagt u er als onderneming in om dat percentage omlaag te brengen, dan levert u dat zomaar één procent extra rendement op. Door slim gebruik te maken van de data die u verzamelt, kunt u dit realiseren.

Werkprocessen aanpassen kan leiden tot nieuwe kansen

Volgens Van Dijk is data belangrijk, maar levert het analyseren ervan pas iets op wanneer logistiek dienstverleners een duidelijke visie opstellen over wát ze willen bereiken en op welke manier. Vervolgens moeten ze nadenken over hoe ze ICT willen gebruiken en hierin investeren. De juiste mensen inzetten ook in relatie tot het gebruik van de software wordt een steeds belangrijker aspect. Tenslotte moeten bedrijven hun werkprocessen waar nodig aanpassen aan een nieuwe werkelijkheid. Dat laatste kan leiden tot nieuwe kansen, zoals het aanbieden van supply chain finance projecten. We moeten als sector niet willen volgen, maar leidend zijn.

Update Carry-on app

Dat ICT een belangrijke rol speelt bij het succes van een onderneming, daar was iedereen het tijdens het ITT-event over eens. Software ontwikkelt zich bovendien in een razend tempo. Trimble gaf zelf tijdens een product update aan dat het nu mogelijk is om een CMR te scannen door middel van een foto. De foto zet de CMR bovendien automatisch recht. Ook werkt het aan een nieuwe versie van de Carry-on app. Daarmee is vanuit een boordcomputer een taak te sturen naar een mobiel apparaat. Dit device is vervolgens buiten de truck te gebruiken voor taken, zoals het scannen of het maken van foto’s van een CMR.

Met ICT personeelskosten beheersen

Ook tijdens een paneldiscussie stond de vraag over hoe we het maximale rendement uit ICT kunnen halen centraal. Wat Machiel Bode, sectormanager transport bij ING, zegt op te vallen, is dat ondanks achttien jaar van economische groei het rendementspercentage in de sector niet is veranderd. “De mogelijkheden zijn dankzij ICT groter, maar het rendement blijft hetzelfde.” Volgens Marwin Melis, eigenaar van Melis Logistics, betekent investeren in ICT voor zijn bedrijf vooral dat de onderneming beter in staat is om personeelskosten te beheersen. “Investeren in ICT is een keuze, wij hebben hiervoor geen limiet. We kunnen de huidige groei van het bedrijf aan dankzij onze ICT.” Van Dijk van TLN: “Ik zie investeren in ICT meer als een overlevingstechniek en niet zozeer om de omzet te vergoten.”

Wat te doen met veel data?

Tom Van Woensel, dagvoorzitter en hoogleraar Logistiek en Supply Chain aan de Technische Universiteit Eindhoven, zegt dat hij recent nog hoorde dat ondernemers stellen over veel data te beschikken, maar niet te weten wat ermee te doen. Volgens Van Dijk is dat iets wat absoluut moet veranderen: “U kunt het vergelijken met een auto waarvan de rechterspiegel ontbreekt, terwijl het voertuig op hetzelfde moment wordt ingehaald door een modernere truck. Dat is wat er nu gebeurt met de opkomst van allerlei nieuwe apps. U moet u als logistieke ondernemer afvragen wat u moet en kunt met de nieuwe tools.”

Data-entry kosten in rekening brengen

“Wat mij betreft moeten transport en logistieke ondernemers veel meer inspelen op de veranderingen die ze zelf willen of onder druk van opdrachtgevers moeten doorvoeren. U kunt absoluut rendement halen uit de nieuwe kansen die zich aandienen”, stelt Van Woensel. Het meest praktische voorbeeld uit de discussie dat daarop volgde was van Melis: “Wij reiken sommige klanten die niet al te vooruitstrevend zijn met ICT middelen aan om effectiever data door te geven. Bijvoorbeeld met een specifiek daarvoor ontwikkeld Excel-bestand. We denken er nu over om klanten die hier geen gebruik van willen maken data-entry kosten in rekening te brengen of extra kosten per zending te berekenen. Noem het het opvoeden van de klant.”

Van Oers Transport & Logistiek volgt de ontwikkelingen op ICT gebied in de logistieke branche nadrukkelijk. Indien u vragen heeft over de inrichting van uw geautomatiseerde omgeving, neemt u dan gerust contact met ons op.

Terug

Neem contact met ons op
Naam:*
Bedrijf:
E-mailadres:*
Telefoon:*
Vraag of opmerking: