Vanoers.nlAgro, BelastingadviesVoorjaarsnota en box 3

Voorjaarsnota en box 3 

Voorjaarsnota en box 3

In dit artikel brengen we u op de hoogte van de belangrijkste wijzigingen met betrekking tot box 3 die zijn genoemd in de voorjaarsnota 2023.

Uitstel nieuw box 3 stelsel

De heffing van box 3 op basis van het werkelijke rendement wordt uitgesteld van 2026 naar 2027.

Wijzigingen box 3 per 2023

Per 2023 wil de Staatssecretaris een aantal categorieën verder verfijnen, het gaat om de volgende aanpassingen:

  1. Het aandeel in het vermogen van een VvE viel onder de categorie overige bezittingen in box 3. Per 2023 zal het vermogen in een VvE  onder de categorie banktegoeden vallen.
  2. Het aandeel in het vermogen op de derdengeldenrekening van een notaris viel ook onder de categorie overige bezittingen. Ook hierover heeft de Staatsecretaris besloten dat dit aandeel per 2023 onder de categorie banktegoeden gaat vallen.
  3. Bij vorderingen en schulden tussen fiscaal partners en tussen ouder en het minderjarige kind hoeven deze vorderingen en schulden niet meer in de belastingaangifte opgenomen te worden. Indien er sprake is van de verhouding ouder – minderjarig kind, moet het inkomen van het minderjarige kind wel aan de ouder toegerekend worden, er dient immers sprake te zijn van één belastingaangifte.

Toekomst

Op 9 mei gaat het kabinet met de Tweede Kamer in overleg over verdere aanpassingen in box 3 per 2024. Uit de kamerbrief van 26 april blijkt al een aantal ideeën voor mogelijke aanpassingen per 2024. Het gaat dan om onderstaande mogelijke aanpassingen:

  1. Het verhogen van de heffingskorting groen beleggen naar 1,1%.
  2. Gelijk forfait voor bepaalde vorderingen en schulden. Het is nu in bepaalde gevallen zo dat een vordering – schuld tussen ouder en kind bij de ouder in box 3 wordt belast tegen een tarief van 6,17% en bij het kind slechts een vermindering geeft van 2,46%. Er zal worden onderzocht of het forfait in dit soort situaties gelijk getrokken kan worden.
  3. Het verder uitsplitsen van de categorie overige bezittingen.

Conclusie

Met de voorjaarsnota zijn weer een aantal aanpassingen gekomen in de belastingheffing van box 3. Het einde van de aanpassingen is echter nog niet in zicht, op 9 mei wordt namelijk verder gekeken naar mogelijke aanpassingen per 2024.

Meer informatie?

Mocht u interesse hebben of nadere informatie wensen, neem dan contact op met uw vaste aanspreekpunt of een van onze fiscalisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

  • icon
Ymke Workum - Vink
Ymke Workum - Vink

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Belastingadvies van Van Oers

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Ymke Workum - Vink
Ymke Workum - Vink | Manager bureau vaktechniek fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!