Vanoers.nlAgroAgroflits week 16

Agroflits week 16 

Agroflits week 16

Lees het laatste agrarische nieuws.

Jonge landbouwers komen mogelijk in aanmerking voor subsidie

Vanaf 3 juni 2024 opent een subsidieregeling voor jonge landbouwers. Wanneer zij voldoen aan de voorwaarden kan er € 80.000 aan subsidie aangevraagd worden. De voorwaarden voor deze regeling zijn niet mals. Alleen ondernemers die het bedrijf voor minimaal 50% hebben overgenomen vanaf 1 januari 2023 komen in aanmerking. De 50%-eis betreft het aandeel in het kapitaal.  De jonge landbouwer (jonger dan 40 op 31 december 2024) moet daarnaast een bedrijfsplan meesturen waarin onder meer de bijdrage aan de duurzaamheidsdoelstellingen is opgenomen. Denkt u in aanmerking te komen, zorg dan dat de verplichte bijlagen tijdig klaar zijn, de subsidie wordt verstrekt op basis van binnenkomst. 

Belastingrente voorkomen? Vraag vóór 1 mei een voorlopige aanslag aan

Als de Belastingdienst een aanslag vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting aan u oplegt met een te betalen bedrag, berekent de Belastingdienst belastingrente. U betaalt rente over het te betalen bedrag aan belasting als de Belastingdienst een aanslag oplegt op of na 1 juli volgend op het belastingjaar. Deze rente bedraagt 10% voor de vennootschapsbelasting en 7,5% voor de inkomstenbelasting. Bent u over het jaar 2023 nog belasting verschuldigd? U kunt belastingrente voorkomen door vóór 1 mei 2024 een voorlopige aanslag aan te vragen. De Belastingdienst berekent namelijk geen belastingrente over uw aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting 2023 als u vóór 1 mei 2024 een voorlopige aanslag over belastingjaar 2023 vraagt. Is er actie vereist? Neem dan contact op met uw relatiebeheerder.  

Gecombineerde opgave: versoepeling 4%-eis “Niet productief areaal”

Zoals u wellicht al weet kan de 4%-eis nu ook ingevuld worden met niet-productief areaal, vanggewassen en/of met stikstofbindende gewassen. Tot op heden kunt u echter niet in de gecombineerde opgave aangeven dat u van deze mogelijkheid gebruik wenst te maken. Het RVO heeft aangegeven dat dit vanaf eind april wel mogelijk is. Indien u uw gecombineerde opgave al heeft ingediend en u wenst gebruik te maken van deze versoepeling, dan moet u uw gecombineerde opgave uiterlijk 15 mei opnieuw indienen. 

Lage-inkomensvoordeel (LIV) vervallen per 1 januari 2025

Vanaf 1 januari 2025 vervalt het lage-inkomensvoordeel (LIV). Werkgevers kunnen dan geen tegemoetkoming in loonkosten meer aanvragen voor werknemers een laag inkomen. Een werknemer die valt onder het LIV werkt op jaarbasis minstens 1.248 uur en heeft een gemiddeld uurloon tussen 100% en 104% van het minimumloon. 

“Onderpachten” en gecombineerde opgave

Het RVO kan bij de controle van uw gecombineerde opgave vragen om de schriftelijke bevestiging van de eigenaar van het perceel als bewijs dat u het betreffende perceel mag gebruiken. Deze grondgebruikersverklaring mag achteraf opgesteld worden. Heeft u percelen in gebruik van een pachter dan kan dit echter problemen geven. Het is namelijk maar de vraag of de eigenaar, zijnde de oorspronkelijke verpachter, de schriftelijke toestemming zal verstrekken. Blijkt bij controle dat u geen schriftelijke toestemming kan overleggen van de eigenaar dan geldt: geen schriftelijke toestemming is geen bedrijfstoeslag. 

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze specialisten, zij helpen u graag verder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Neem contact op

Theunis Mulders
Theunis Mulders
Directeur
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!