Vanoers.nlDienstenCorporate FinanceBedrijf verkopen aan Private Equity

Kom meer te weten over Private Equity

CF Alexander en Joost serieus
PRivate Equity met Corporate finance van Van Oers

Schakel de hulp in van Private Equity-partijen

Klaar voor de volgende groeifase in uw ondernemersavontuur? Daar is geld, kennis en ervaring voor nodig. De bank is mogelijk niet de partij die u gaat ondersteunen, maar gelukkig biedt Private Equity de uitkomst. Het werkt als volgt: in ruil voor aandelen in het bedrijf, ontvangt u groeikapitaal en in de meeste geval kunt u tegelijkertijd een deel van uw ondernemingsvermogen uit de risicosfeer halen door dit te verzilveren. Deze Private Equity-partijen treden samen met u op als toekomstige groeipartner, maar houdt ook rekening mee dat deze partijen u ook helpen voorbereiden op een (volledige) exit op (middel)lange termijn.

Wat is Private Equity?

Private Equity (PE)-partijen zijn investeerders die – met eigen geld of met geld van institutionele partijen – investeren in niet-beursgenoteerde bedrijven. Goed om te weten: deze investeerders willen een zo hoog mogelijk rendement behalen op de gedane investering. Uiteraard zijn hier verschillende smaken in. PE-partijen investeren in een onderneming door aandelen te kopen of door het uitgeven van nieuwe aandelen. Wanneer een PE-partij met u als partner gaat optrekken dan wordt het (groei)kapitaal dat de investeerder inbrengt gebruikt om toekomstige groei-investeringen te kunnen doen. In de meeste gevallen wordt ook een deel van de investering uitgekeerd aan de verkopende aandeelhouders. Dit is afhankelijk van de situatie en de motivatie achter de wens om risicodragend kapitaal aan te trekken.

PE cirkel, verschillende facetten
Private Equity met Corporate finance van Van Oers

De belangrijkste vormen

De twee belangrijkste vormen zijn buy-outs en venture capital. Maar wat houdt dit in?

1. Buy Out

Wanneer er voor een Buy Out wordt gekozen – de naam zegt het al – wordt er een overname gerealiseerd waarbij de investeerder (in de meeste gevallen) een meerderheidsbelang overneemt in ruil voor de investering. Lees: het inbrengen van vermogen.

Daarnaast wordt ook vaak kennis en ervaring ingebracht om ondersteuning te bieden bij:

  • Professionaliseren
  • Internationalisering
  • Buy and Build
  • Strategische positionering
  • Organische groei
  • Groeifinanciering
  • Verkoopklaar maken

Een exit van deze investeerder wordt in de meeste gevallen gerealiseerd na drie tot zeven jaar. Het zittende management en/of verkopende DGA krijgt bij een exit de mogelijkheid om eventueel door te rollen. Lees: te herinvesteren. Dit is uiteraard afhankelijk van het soort koper. Bij een exit aan een strategische koper behoort dit vaak niet tot de mogelijkheden.

2. Venture capital

Venture capital staat voor durfkapitaal, ook bekend als risicokapitaal. In het geval van venture capital wordt er geïnvesteerd in de onderneming met risicodragend vermogen. Deze vorm wordt in veel gevallen ingezet voor startups en scale-ups.

De deal rond maken via Private equity met Corporate finance van Van Oers

Het vinden van een juiste investeerder

Om de juiste investeerder te vinden, is het noodzakelijk dat de door u ingeschakelde adviseur over een groot netwerk beschikt. Op deze manier kan een passende match worden gerealiseerd. En laat ons team van adviseurs nu meer dan 50 jaar ervaring hebben in dit vak en beschikken over een groot netwerk aan transactiegerichte advocaten, notarissen, bankiers en bovenal; met investeringsmaatschappijen. Hierdoor weten we precies waar investeerders op focussen. Zo treffen we samen de juiste voorbereidingen en bouwen we aan een betrouwbare business case die de positieve aandacht trekt van deze investeerders.

Benieuwd hoe dit werkt of wilt u weten of deze strategie voor uw onderneming gepast is? Neem dan contact op met ons team van adviseurs.

Alexander den Boer
Alexander den Boer | Directeur Corporate Finance
Meer weten over Private Equity?
Ons professionele team staat voor u klaar. Neem geheel vrijblijvend contact op met Alexander.