Vanoers.nlTransport en logistiekDoorberekenen van tolkosten – btw verschuldigd?

Doorberekenen van tolkosten – btw verschuldigd? 

tolkosten en btw

Een transporteur die tolkosten maakt om goederen van A naar B te vervoeren zal deze tolkosten vaak doorbelasten aan zijn afnemers. Wanneer over de tolkosten geen btw berekend wordt (bijvoorbeeld in delen van België), worden de tolkosten in de praktijk ook vaak zonder heffing van btw aan de afnemers doorbelast. In het merendeel van de gevallen is dit niet juist waardoor een risico bestaat op naheffing van btw (al dan niet inclusief boetes). Hoe zit dit?

Btw als doorlopende post

Voor zover kosten worden doorbelast is hierover in beginsel btw verschuldigd. Dit is echter niet het geval voor zover de kosten aangemerkt kunnen worden als doorlopende post. Van een doorlopende post is sprake bij betalingen op naam en voor rekening van de opdrachtgever. De kosten lopen dan als het ware slechts ‘door de administratie heen’.

Een voorbeeld van een doorlopende post is bijvoorbeeld de btw bij invoer die door een douane-expediteur in naam en voor rekening van de importeur wordt betaald. In dat geval is er sprake van een rechtsverhouding tussen de douane en de importeur. De douane-expediteur is slechts degene die de import-btw in naam en voor rekening van de importeur betaalt.

Doorberekening van tolkosten

Terug naar de doorberekening van tolkosten. Deze kosten worden slechts aangemerkt als doorlopende post voor zover er een rechtsverhouding bestaat tussen de organisatie die de tol heft en de opdrachtgever (de afnemer van de transportdienst). Heeft de opdrachtgever vooraf het gebruik van de weg geregeld met de instantie die de tol heft, dan is mogelijk wel sprake van een rechtsverhouding. Is dat niet het geval dan is over de doorberekening van tolkosten dus mogelijk btw verschuldigd (tenzij sprake van nultarief of verlegging). De tolkosten maken dan onderdeel uit van de totale kostprijs van de transportdienst. Is de transportdienst belast met 21% Nederlandse btw? Dan geldt dit ook voor de tolkosten. Deze btw kan door de afnemer vaak weer in aftrek worden gebracht waardoor de berekening van btw over de tolkosten per saldo geen nadelig effect heeft.

Het één op één doorberekenen van tolkosten (al dan niet op een aparte factuur) is dus niet voldoende om deze kosten aan te merken als doorlopende post. Bij twijfel over de vraag of sprake is van een doorlopende post adviseren wij om btw te berekenen (tenzij nultarief of verlegging van toepassing).

Meer weten over het doorberekenen van tolkosten?

Neem dan gerust contact met ons op met één van onze transport en logistiekspecialisten.

Anja Adriaense
Anja Adriaensen-Vriends
Senior belastingadviseur | btw-specialist

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

demis van loenhout
Demis van Loenhout | Manager accountancy
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.