Vanoers.nlBranchesTransport en logistiekDe adviseur voor de expediteur

De adviseur voor de expediteur

De adviseur voor de expediteur
de transportsectoren van van oers

De adviseur voor de expediteur

Voor transport van goederen van en naar het buitenland moet u aan de nodige formaliteiten voldoen. Daar is specialistische kennis voor nodig. Heeft u niet de kennis of tijd om u hierin te verdiepen? Dan is het verstandig om een expediteur in te schakelen. Expediteurs ondersteunen verladers bij de regie van hun logistieke processen en de uitvoering van hun goederenstromen. Dit houdt in dat zij zorg dragen voor de keuze van de vervoersvorm en de afhandeling van de administratieve formaliteiten, zoals de naleving van nationale en internationale regelgeving. Steeds meer expediteurs bieden daarnaast nevendiensten aan, zoals warehousingen opslag.

 

de transportsectoren van van oers

Verschil transporteur en expediteur

Waar een transporteur verantwoordelijk is voor het vervoer van goederen, is een expediteur meer een bemiddelaar, de schakel in het vervoer. De expediteur onderhandelt over de prijs, stelt contracten op, verzorgt vrachtbrieven en is verantwoordelijk voor de administratie. Bij expeditie gaat het dus om het vervoeren. De expediteur spreekt van te voren met zijn opdrachtgever af dat hij niet zelf zal vervoeren, maar dat hij een vervoersovereenkomst zal sluiten met een vervoerder.

Een transporteur sluit een overeenkomst van goederenvervoer (de overeenkomst waarbij de vervoerder zich tegenover zijn opdrachtgever (de afzender) verbindt zaken te vervoeren). Hierbij geldt niet de verplichting dat de vervoerder de zaken zelf moet vervoeren. Hij mag het vervoer ook uitbesteden aan een andere vervoerder. Wanneer de vervoerder het vervoer uitbesteedt en dus niet zelf verricht, wordt hij gezien als ‘papieren’ of contractuele vervoerder; de vervoerder die daadwerkelijk vervoert noemen we dan de feitelijke vervoerder. De ‘papieren’ vervoerder is dus bijna niet te onderscheiden van de expediteur. Immers, zij geven allebei opdracht aan een vervoerder om het vervoer te verrichten. Eigenlijk is het enige verschil tussen de ‘papieren’ vervoerder en de expediteur, dat de expediteur bij het aangaan van de overeenkomst zijn opdrachtgever duidelijk heeft gemaakt dat hij een vervoerovereenkomst met een vervoerder zal sluiten, terwijl de ‘papieren’ vervoerder dat juist in het midden laat (hij kan het vervoer zelf uitvoeren of het vervoer uitbesteden).

Voordelen

Het gebruikmaken van de diensten van een expediteur heeft voordelen. Een expediteur kan veel taken overnemen. Van het regelen van vervoerdiensten en het aanbrengen van exportverpakking tot het laden van containers, het groeperen van vracht en het in- en uitklaren van goederen bij de douane. Van Oers ondersteunt en adviseert allerlei soorten ondernemers in de transport en logistieke sector, waaronder ook expediteurs.

Wij kennen de uitdagingen uit de sector

De ontwikkelingen in de transportsector volgen elkaar razendsnel op. Daarom is het belangrijk om als transportondernemer up-to-date te blijven. Gewijzigde regelgeving, strengere grenscontroles en digitalisering zorgen voor uitdagingen. Voor expediteurs is het vooral zaak om de snelle ontwikkeling van robotisering in de gaten te houden. Slimme algoritmes ingebouwd in diverse portals, zorgen voor een snelle digitalisering van de kerntaak: “het bij elkaar brengen van vracht en transporteur”. Samen met u houden wij de wet- en regelgeving continue in de gaten en zorgen wij dat u proactief op de hoogte gehouden wordt van de laatste ontwikkelingen.

Wij kunnen u onder andere ondersteunen bij:

Uw strategische partner met kennis van expediteurs

Van Oers is de adviseur en sparringpartner voor o.a. expediteurs, warehousing en beroepsgoederenvervoer over de weg. Benieuwd wat wij allemaal voor u kunnen betekenen? Neem contact op met onze specialisten. Zij staan voor u klaar en helpen u graag verder bij alle uw financiële vragen als het gaat om expediteurs.

Demis van Loenhout
Demis van Loenhout | Senior manager accountancy
Benieuwd waar wij u bij kunnen helpen?
Onze specialisten staan voor u klaar! Neem direct contact op via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer.