Alles weten over btw bij import uit het buitenland?

Vlaggen landen
import met van oers

Btw bij import: hoe zit het?

Hoe zit het met de btw als u goederen en diensten afneemt uit andere EU-landen? Graag vertellen wij u meer over het inkopen van goederen en diensten uit het buitenland en de btw.

Btw bij import binnen EU-landen

In de meeste gevallen zijn de goederen en diensten die u koopt van ondernemers uit andere EU-landen belast in Nederland. Bij diensten verlegt de leverancier meestal de btw naar u. Bij goederen brengt de leverancier meestal 0% btw aan u in rekening. In beide gevallen berekent u de btw zelf en geeft u deze via uw btw-aangifte aan. U kunt deze btw ook als voorbelasting aftrekken. Op deze regels bestaan enkele uitzonderingen. Zoek dus altijd vooraf uit hoe u om moet gaan met de inkopen van goederen en diensten uit andere EU-landen.

Btw bij import buiten de EU

Ook als u diensten afneemt van ondernemers uit niet-EU-landen, wordt de btw over die diensten vaak naar u verlegd. Deze btw dient u zelf te berekenen en kunt u onder voorwaarden aftrekken als voorbelasting. Als u goederen inkoopt uit niet-EU-landen, dan dient u de btw bij invoer aan te geven op een aangifte ten invoer. Deze btw kunt u vervolgens – als u aan de voorwaarden voldoet – in uw aangifte omzetbelasting weer aftrekken. U kunt ook de btw bij invoer aangeven in uw btw-aangifte. U moet de Belastingdienst dan schriftelijk verzoeken om een zogenaamde artikel 23-vergunning.

import met van oers

Aandachtspunten bij import btw

  • De aan u verlegde btw alsmede de btw ten aanzien van de intracommunautaire verwerving van goederen kunt u doorgaans op dezelfde btw-aangifte als voorbelasting aftrekken.
  • Indien u veel goederen importeert dan zorgt een artikel 23-vergunning ervoor dat u geen btw hoeft voor te financieren.

Vragen over btw bij import uit het buitenland?

Leg uw vragen vrijblijvend voor aan onze specialisten. Mocht u dat wensen, dan kunnen we u ook uitstekend helpen met het aanvragen van een artikel 23-vergunning. Neem contact op, we vertellen u graag alles over btw bij import uit het buitenland.

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal
Meer weten over btw bij de import van goederen?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter. Het kennismakingsgesprek is altijd vrijblijvend en kosteloos.
Neem contact op phone Terugbelverzoek