Vanoers.nlInternationaal zakendoenWijziging Nederlandse rulingpraktijk

Wijziging Nederlandse rulingpraktijk 

Rulingpraktijken nieuws

De Staatssecretaris van Financiën heeft zijn plannen voor de ‘vernieuwde’ Nederlandse rulingpraktijk uitgewerkt in een conceptbesluit. Het doel is om de rulingpraktijk meer transparant te maken en strengere eisen te stellen aan rulings zodat deze alleen nog worden afgegeven voor bedrijven met reële activiteiten. De nieuwe eisen zullen gelden voor rulings die vanaf 1 juli 2019 worden afgesloten. Op basis van het conceptbesluit dienen voor de rulings die vanaf 1 juli 2019 worden gesloten geanonimiseerde samenvattingen te worden gepubliceerd.

Toepassing

Het conceptbesluit geldt voor internationale rulings over de toepassing van de vennootschapsbelasting, de dividendbelasting en de toepassing van bilaterale verdragen en regelingen ter voorkoming van dubbele belastingheffing. Hieronder vallen bijvoorbeeld Advance Pricing Agreements (APA’s), rulings over de deelnemingsvrijstelling, de innovatiebox, het tonnageregime, de vraag of sprake is van een vaste inrichting en afspraken over het toerekenen van activa en winst aan een vaste inrichting.

 

In een aantal gevallen kan geen ruling worden afgesloten namelijk als:

  1. er geen sprake is van voldoende economische nexus in Nederland;
  2. het besparen van Nederlandse of buitenlandse belasting de enige of doorslaggevende reden is voor de rechtshandeling of transactie; en/of
  3. een transactie plaatsvindt met entiteiten gevestigd in landen die zijn opgenomen op de Nederlandse lijst met laagbelastende en niet-coöperatieve landen.

Hier uit volgt dat het voornaamste criterium is of er voldoende economische nexus in Nederland aanwezig is.
Vereist wordt dat sprake is van een concern dat in Nederland bedrijfseconomische operationele activiteiten uitoefent en dat er voor rekening en risico van het verzoekende lichaam bedrijfseconomische operationele activiteiten worden uitgeoefend waarvoor op concernniveau voldoende relevant personeel in Nederland beschikbaar is.

De maatregelen betekenen dat belastingplichtigen die zich enkel om fiscale redenen in Nederland vestigen en in Nederland verder geen economische nexus hebben geen ruling meer kunnen verkrijgen.

Van Oers belastingadvies

Wij houden u middels onze website op de hoogte van ontwikkelingen. Voor vragen hieromtrent kunt u contact opnemen met onze adviseurs.

edgar van hassel
Edgar van Hassel
Manager fiscaliteit
Contact
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

edgar van hassel
Edgar van Hassel | Manager fiscaliteit
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.