Van plan om zaken te doen in Afrika?

Afrikaans landschap
Regiodesk afrika

Ondernemen in Afrika

Het relatief onbekende continent Afrika kan als geen ander worden beschouwd als het continent waar kansen liggen. Zo vindt naar verwachting tot het jaar 2050 de helft van de groei van de totale wereldbevolking plaats in Afrika. Bovendien zal de gemiddelde leeftijd van de inwoners van het continent ongeveer 25 jaar zijn.

Regiodesk afrika

Afrika: snelle ontwikkeling van de arbeidsmarkt

Dit betekent dus een jonge en levendige werkpopulatie die klaar staat om gemobiliseerd te worden. De arbeidsmarkt ontwikkelt zich verder en dat leidt tot meer werkgelegenheidskansen en een versnelling van de economie. Het continent Afrika heeft daarnaast de snelst groeiende middenklasse ter wereld. Het continent is tevens rijk aan natuurlijke rijkdommen. Het is dan ook niet voor niets dat met name vanuit China en India wordt gekeken naar ontwikkelingen op het continent.

Ondernemen in Afrika: kansen voor MKB

Waar in het verleden met name de multinationals zoals Heineken en Unilever de stap maakten, liggen er zeker ook kansen voor het MKB, met name wat betreft de export naar Afrika. Uit onderzoek blijkt zelfs dat de risico’s van de stap naar Afrika kleiner zijn dan de stap naar de voor ons Europeanen bekendere groeimarkten zoals Brazilië, Rusland, India en China (BRIC). Dit onderzoek werd gebaseerd op de administratieve (bureaucratisch), culturele (taalbarrières) en economische (ontwikkelingsniveau) afstand van Nederland ten opzichte van Afrika.

Investeren in Afrikaanse landen: laag risicoprofiel

Hieruit komt naar voren dat investeren in landen als Niger en Angola niet meer risico met zich meebrengt dan investeren in India. Voor landen als Kaapverdië, Botswana of Tanzania geldt zelfs een lager risicoprofiel dan voor het ons “bekende” China!

Verdrag tussen Nederland en Afrika

Inmiddels heeft Nederland met Egypte, Ethiopië, Ghana, Kenia, Liberia, Malawi, Marokko, Nigeria, Oeganda, Tunesië, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika verdragen gesloten om dubbele belastingheffing te voorkomen.

Besluit Voorkom Dubbele Belasting voor Nederlanders in ontwikkelingslanden

In haar nationale wetgeving heeft Nederland bijzondere bepalingen voorzien in de relatie met ontwikkelingslanden. Deze zijn opgenomen in het Besluit Voorkoming Dubbele Belasting om te voorkomen dat inwoners van Nederland dubbele belastingheffing moeten betalen wanneer daar geen separaat verdrag voor is. Welke landen tot desbetreffende ontwikkelingslanden behoren is eveneens opgenomen in het genoemd Besluit. Afrika is een interessant continent om zaken mee te doen. De risico’s zijn wellicht kleiner dan u in eerste instantie dacht. Desalniettemin dient u uiteraard voorafgaand aan het avontuur van een gedegen advies worden voorzien.

Meer weten over zakendoen in Afrika?

Onze adviseurs brengen graag samen met u de mogelijkheden in kaart van zakendoen in Afrika. We kijken voornamelijk naar de fiscale merites.

edgar van hassel
Edgar van Hassel | Manager fiscaal
Benieuwd hoe we uw bedrijf kunnen helpen met zakendoen in Afrika?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter. Het kennismakingsgesprek is altijd vrijblijvend en kosteloos.
Neem contact op phone Terugbelverzoek