Vanoers.nlInternationaal zakendoenUpdate thuiswerken en sociale zekerheid in de EU

Update thuiswerken en sociale zekerheid in de EU 

Update thuiswerken en sociale zekerheid in de EU

De afgelopen maanden is in de EU onderhandeld over een overeenkomst die het mogelijk maakt dat werknemers die in hun woonstaat thuiswerken in hun werkstaat verzekerd blijven. Op dit gebied is belangrijke voortgang te melden.

Covid-regeling

Tijdens de Covid-pandemie hebben EU-lidstaten met elkaar afgesproken dat thuiswerken niet zou leiden tot een wijziging van de toepasselijke socialezekerheidswetgeving. Dit ‘Coronabeleid’ liep eind juni 2022 af en momenteel geldt een transitieperiode. Deze transitieperiode loopt 1 juli 2023 af. Om het toegenomen telewerken ook na die datum te faciliteren, heeft Nederland zich in EU-verband ingezet voor de totstandkoming van een multilaterale overeenkomst.

Eind maart heeft een werkgroep een concept-Kaderovereenkomst opgeleverd. De Kaderovereenkomst kan op 1 juli 2023 in werking treden wanneer minimaal twee lidstaten de overeenkomst vóór die datum ondertekenen.

Kaderovereenkomst

De Kaderovereenkomst maakt telewerken door werknemers in de woonlidstaat mogelijk tot maximaal 50% van de arbeidsduur, zonder dat dit leidt tot een wijziging van de toepasselijke socialezekerheidswetgeving. Werknemers of werkgevers kunnen gebruik maken van deze afspraken via een ‘opting-in’ regeling. Dit betekent dat een A1-verklaring dient te worden aangevraagd op basis van artikel 16 van de EU Verordening. Het sociale zekerheidsorgaan in de lidstaat van de werkgever beslist na een beoordeling of aan de voorwaarden is voldaan en geeft een verklaring af zonder dat er instemming nodig is vanuit de andere lidstaat die de Kaderovereenkomst heeft ondertekend.

Hulp nodig?

Wilt u meer weten of geadviseerd worden over deze regeling? Neem dan contact op met onze adviseurs, zij helpen u graag verder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem direct contact op

 

  • icon
Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

|
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!