Vanoers.nlInternationaal zakendoenSneller voldaan aan de 90 % – norm als kwalificerende belastingplichtige

Sneller voldaan aan de 90 % - norm als kwalificerende belastingplichtige 

de 90 % - norm als kwalificerende belastingplichtige

Als je niet in Nederland woont, maar wel Nederlands inkomen geniet, kun je soms toch recht hebben op alle Nederlandse aftrekposten en tegemoetkomingen die een inwoner van Nederland heeft. In de praktijk gaat het veelal om de ruimhartige hypotheekrenteaftrek voor de eigen woning.

Kwalificerende buitenlandse belastingplichtige

Je dient hiervoor te kunnen worden beschouwd als zogenaamde kwalificerende buitenlandse belastingplichtige. Een kwalificerende buitenlandse belastingplichtige is een persoon die:

  • als inwoner van een andere lidstaat van de Europese Unie, de EER, Zwitserland of de BES-eilanden in de belastingheffing van dat land wordt betrokken, en
  • wiens  inkomen geheel of nagenoeg geheel (voor 90% of meer) in Nederland is onderworpen aan de loonbelasting en / of inkomstenbelasting en
  • ten bewijze hiervan een inkomensverklaring van de belastingautoriteit van zijn woonland verstrekt.

Dividenden voor niet inwoners van Nederland

Over de (houdbaarheid en uitleg) van deze 90 % norm bestaat de nodige discussie. De Staatssecretaris heeft overigens aangegeven hierover nog deze maand met een nader besluit  te komen. Zeer recent heeft Rechtbank Zeeland-West-Brabant  een gunstige uitspraak gedaan voor niet inwoners die dividenden uit Nederland ontvangen, waarover zowel Nederland alsook het woonland belasting mag heffen.

Het betrof een inwoner van België die dividend ontving uit Nederland. Het dividend wordt in Nederland slecht tegen een beperkt tarief belast met dividendbelasting (aan de bron). In België wordt vervolgens het netto-dividend belast tegen de toepasselijke Belgische tarieven. Een en ander in overeenstemming met het belastingverdrag tussen Nederland en België.

In afwijking van de visie van de inspecteur meent de rechtbank dat het door een Nederlandse vennootschap uitgekeerde bruto-dividend, aangemerkt moet worden als inkomen dat in Nederland is onderworpen aan de heffing van inkomstenbelasting. Dat het dividend slechts tegen een beperkt bronheffingstarief in Nederland belastbaar is en dat het dividend ook in België in de belastingheffing wordt betrokken, is volgens de rechtbank niet van belang.

Het dividendinkomen wordt door deze zienswijze daardoor geacht geheel of nagenoeg geheel in Nederland aan de heffing van inkomstenbelasting te zijn onderworpen waardoor de aftrekpost in aanmerking genomen dient te worden.

Mogelijk voldoet u in deze zienswijze ook aan de 90% norm!

 

edgar van hassel
Edgar van Hassel
Manager fiscaal
Contact
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

edgar van hassel
Edgar van Hassel | Manager fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.