Vanoers.nlInternationaal zakendoenRegel nog vóór 1 mei 2019 uw zetelverplaatsing naar België!

Regel nog vóór 1 mei 2019 uw zetelverplaatsing naar België! 

Zetelverplaatsing naar belgie

Eerder berichtten we u al over de aankomende wijzigingen van het Belgische vennootschap-recht, dat op 1 mei 2019 in werking zullen treden.

Belangrijk onderdeel van deze wijziging is dat België vanaf 1 mei 2019, evenals Nederland, de incorporatieleer gaat toepassen. Tot die tijd wordt in België de zogenaamde “werkelijke zetel leer” gehanteerd. Dit heeft tot gevolg dat enkel het verplaatsen van de feitelijke leiding niet meer voldoende is om een (fiscale) zetelverplaatsing naar België te bewerkstelligen.

Zetelverplaatsing

Het lijkt erop dat vanaf 1 mei 2019 een meer uitgebreide formele statutaire zetelverplaatsing benodigd is om het doel te bereiken. Het traject dat vanaf 1 mei 2019 gevolgd moet worden is vergelijkbaar met een juridische fusie, waarbij de vennootschap in het land van vertrek als verdwijnende vennootschap wordt gezien. Hiertoe dient in het vertrekland, Nederland, een formeel traject te worden gevolgd inclusief het neerleggen van jaarcijfers bij de Kamer van Koophandel en de aankondiging hiervan in een Landelijk Dagblad e.d. Dit traject geldt ter bescherming van crediteuren die binnen de termijn van terinzagelegging bezwaar kunnen aantekenen tegen de voorgenomen zetelverplaatsing.

In dit kader kan het raadzaam zijn om nog vóór 1 mei 2019 de nodige actie te ondernemen en nog gebruik te maken van de relatief eenvoudige procedure tot enkel de verplaatsing van de feitelijke leiding met vooralsnog het achterlaten van de statutaire zetel in Nederland.

Wat er vervolgens nog aanvullend moet gebeuren voor afloop van de overgangsperiode, tot 1 mei 2024, is thans nog niet geheel duidelijk. Wel kan door vast de feitelijke leiding te verplaatsen tijd worden gewonnen.

Bent u derhalve voornemens de zetel van de vennootschap te verplaatsen van Nederland naar België, gelieve dan contact op te nemen met een van onze adviseurs.

edgar van hassel
Edgar van Hassel
Manager fiscaal
Contact
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

edgar van hassel
Edgar van Hassel | Manager fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.