Vanoers.nlInternationaal zakendoenLiquidatie-uitkering aan Belgische aandeelhouder belast

Liquidatie-uitkering aan Belgische aandeelhouder belast  

Liquidatie-uitkering belast

Uit een recente uitspraak van de Hoge Raad komt naar voren dat de Nederlandse Belastingdienst 15% belasting mag heffen over een liquidatie-uitkering van een Nederlandse BV aan een in België wonende aandeelhouder / natuurlijk persoon. Wanneer de Belgische aandeelhouder de aandelen in de Nederlandse BV zou verkopen zou Nederland op grond van het belastingverdrag geen heffingsrecht (meer) hebben over deze vervreemdingswinst. De Belgische aandeelhouder was van mening dat hier sprake was van discriminatie.

Liquidatie-uitkering

Een Belgische DGA die voor 25,5% aandeelhouder is in een Nederlandse BV woont sinds 1992 in België. Er staat geen conserverende aanslag meer open. De BV wordt in 2006 ontbonden en de man krijgt een liquidatie-uitkering. De Nederlandse Belastingdienst beoordeelt dit als belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang en past een tarief van 15% toe op grond van het belastingverdrag Nederland-België. Ingeval van een verkoop van aandelen  zou Nederland echter niet mogen heffen, aangezien de bevoegdheid over deze vervreemdingswinst exclusief is toegewezen aan de woonstaat van de aandeelhouder, te weten België

 

Uitspraak

De Hoge Raad oordeelt dat er geen sprake is van verboden discriminatie. Bij een vervreemding van de aandelen blijft de belastingclaim op de winstreserves voor Nederland behouden totdat de koper deze op een later moment zou uitkeren. Bij een liquidatie keert de vennootschap haar winstreserves definitief aan haar aandeelhouders uit en heeft Nederland definitief geen belastingclaim meer. Dit rechtvaardigt volgens de Hoge Raad de ongelijke behandeling tussen een liquidatie-uitkering en een vervreemding.

 

Meer weten?

Houdt u als Belgische DGA aandelen in een Nederlandse BV die wordt opgeheven en twijfelt u over de gevolgen, neem dan contact op met een van onze specialisten van Van Oers International.

edgar van hassel
Edgar van Hassel
Manager fiscaal
Contact
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

edgar van hassel
Edgar van Hassel | Manager fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.