Vanoers.nlInternationaal zakendoenGoedkeuring wetsvoorstel MLI ter voorkoming internationale belastingontwijking

Goedkeuring wetsvoorstel MLI ter voorkoming internationale belastingontwijking 

goedkeuring wetsvoorstel MLI

Op 12 februari jongstleden heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel ter goedkeuring van het multilaterale instrument (MLI) aangenomen. Het MLI is in het leven geroepen om (internationale) belastingontwijking tegen te gaan.

Multi Laterale Instrument

Het MLI maakt het mogelijk om bilaterale belastingverdragen aan te passen zonder dat er feitelijk is onderhandeld over een nieuw verdrag. Het Multilaterale Verdrag heeft als zodanig namelijk voorrang op de bepalingen in de bestaande belastingverdragen.

Voorbehoud(en) Nederland

Er is een amendement aangenomen om een voorbehoud te maken op artikel 12 van het Multilateraal Verdrag. Dit onderdeel ziet op aanpassing van de bepalingen van het begrip ‘‘vaste inrichtingen’’. Van een vaste inrichting is sprake als een onderneming activiteiten uitoefent buiten het land van vestiging en deze buitenlandse activiteiten een zekere mate van duurzaamheid en omvang hebben. Het heffingsrecht over de winsten die met deze activiteiten worden behaald, verschuift dan van het land van vestiging naar het land daar waar de activiteiten feitelijk worden uitgeoefend. De wijzigingen met betrekking tot het begrip vaste inrichting, zullen naar verwachting leiden tot een toename van het aantal vaste inrichtingen in andere Europese lidstaten. Daarbij lijkt niet uit te sluiten dat er discussie ontstaat over de hoogte van de aan deze nieuwe vaste inrichtingen toe te rekenen winst.

De indieners van het voorbehoud menen dat er eerst nadere duidelijkheid dient te komen over de regels rond de winsttoerekening aan de vaste inrichting en of dat er sprake kan zijn van effectieve conflictresolutie wat dan vervolgens zou kunnen worden opgelost middels een hierop ziende arbitrage-clausule.

De verwachting is dat de wet in Nederland op zijn vroegst 1 januari 2020 in werking treedt.

Wij houden u middels onze website op de hoogte van ontwikkelingen. Voor vragen hieromtrent kunt u contact opnemen met onze adviseurs.

edgar van hassel
Edgar van Hassel
Manager fiscaal
Contact
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

edgar van hassel
Edgar van Hassel | Manager fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.